Re: Dědictví...
Po smrti otce by nezbedný bratr kus baráku měl vlastnit, takže je v souč. době asi již postižen exekucí. Kdybyste vy byl ona matka, doporučil bych vám spíše závěť nebo dar s věcným břemenem dožití. Cizí dluhy hradit nemusíte, něcodělání s trvalým bydlištěm jsem nepochopil.
Tak pokud dům vlastní matka a chce Vám ho dát, normálně sepište darovací smlouvu - matka daruje, Vy, jako obdarovaný, dar přijímáte. Necháte jen ověřit podpisy a podáte na katastr. A dům bude Váš. Domu se exekuce týkat nebude (netýkala by se ho ani teď, když ho vlastní matka, hlavně že ho ani zčásti nevlastní bratr). Co se ale týká věcí, tak s těmi by to bylo horší. Změna bydliště by bylo řešení, ale tím myslím opravdické přestěhování, ne jen nahlášení jiného trvalého pobytu.
Nesmysl. Bratr může požadovat započtení daru, ale to neznamená, že by mu druhý bratr musel půlku dát nebo že by ho musel vyplácet. Započtení znamená, že když je ještě něco k dědění, tak se vezme v úvahu to, co první bratr již dostal a o to pak dostane méně. Ale když není vůbec co dědit, protože matka dům darovala, tak taky není co započítávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 8. 2011 18:57
Dobrý den.
Mám dědit dům po rodičích. Po otcově smrti se matka rozhodla, že napíše majetek na mě. Důvodem je rozmarnost a pro mého jediného bratra výrazná zadluženost. Bratr žije dosud s matkou a má tam trvalé bydliště.
Budu mít nějakou povinnost hradit bratrovy dluhy v případě exekuce, pokud by on toho nebyl schopen a jestliže tam bude mít i nadále trvalé bydliště? Dá se s tím jeho trvalým bydlištěm něco dělat?
Je mi to hloupé, ale jak by to vypadalo, kdyby se s ním něco stalo. Kdo jeho dluhy uhradí? Je svobodný a bezdětný.
Jaká je nejlepší či nejlevnější forma převodu majetku na jiného vlastníka - prodej, darování, přepis, závěť... Děkuji