Re: Výpověď dohodou x nemocenská
Ale paní má třetí variantu - seriálovou - výpověď dohodou ....
Podle mne se jedná o dotaz položený přímo tím zaměstnancem a nebo někým podobným, ale ne dotaz účetní. Právě proto, že ta by věděla proč nebyl nárok na náhradu, protože ji zjevně nevyplatila.
Ne každý - kromě účetních - se tak přesně orientuje v zákonech a termínech. Snad bychom mohli být alespoň trošku vůči těmto lidem tolerantní. Představa, že se jdu na něco optat třeba někam na úřad, do spec. prodejny, k nějakému řemeslníkovi, firmě a kamkoliv jinam a tam se mnou jednají jak s blbem jenom proto, že nepoužiji ten správný termín pro to, co chci a nebo ho použiji špatně, mě děsí. To bysme byly za blby dost často všichni, protože nemáme znalosti úplně ze všech oblastí života.
Jenže znalost zákoníku práce (obecná) není žádným nadstandardem, ale naprostým základem, stejně tak jako doby, kdy hradí nebo nehradí náhradu mzdy zaměstnavatel. Jednak jsou toho vždy media plná, většina má internet, takže není problém si příslušný zákon a ten určitý §najít. Pak se velice diví, že s nimi zaměstnavatel "zamete" a to jen proto, že vůbec nic neví a pořád čekají, že všichni za ně všechno vyřídí. Kolikrát si ani tu neschopenku nepodepíší a ještě se diví, že to po nich někdo chce.
Co je obecná znalost zákoníku práce? Co je obecná znalost občanského zákoníku, co je obecná znalost zákona o nemocenském pojištění, co je obecná znalost zákona o zdravotním pojištění, co je obecná znalost zákona o důchodovém pojištění a pod.? Všechny tyto zákony souvisí se zákoníkem práce. Tak že kam až sahá ten pojem obecná znalost?
Až tam, kde to pro tu konkretní situaci potřebuji. Nastoupím-li do zaměstnání - přečtu si zákoník práce, budu vědět, kde ho najdu, onemocním-li najdu si zákon o nem. pojištění a mrknu na něj. Atd. půjdu-li reklamovat boty, najdu si zákon nebo vyhlášku a mrknu se , co je povinnotí prodávajícího, aby se mnou nevyběhl. A navíc, zaměstnaní jsme po většinu života, takže ten zákoník práce, na rozdíl např. od zákona o dani z nemovitostí, se dá předpokládat, že budu potřebovat docela často.
Proč tak ironicky? Samozřejmě jsem myslela účetní v souvislosti s dotazem na zákoník práce a reakcemi na dotaz. Pochopitelně že nejlépe informovaný a zákonů perfektně znalý je právník, o tom se tady přesvědčujeme dnes denně v jejich naprosto bezchybných odpovědích. Tak že se právníkům velmi omlouvám, že jsem je nejmenovala první, místo před účetní. Zřejmě jsem se podle reakcí dopustila něčeho nepatřičného,když jsem jenom poprosila o trochu schovívavosti vůči tazatelům.
nanec
pise mě
má.
e se jedná o "14 dnů
tele" a že ""peníze začli
odit
po
Podle mne se jedná o dotaz položený přímo tím
>>>>>zaměstnancem a nebo někým podobným, ale ne dotaz
>>>>>účetní. Právě
>>>>>proto, že ta by věděla proč nebyl nárok na náhradu,
>>>>>protože ji zjevně nevyplatila.
>>>>>Ne každý - kromě účetních - se tak přesně orientuje v
>>>>>zákonech a termínech. Snad bychom mohli být alespoň
>>>>>trošku vůči těmto lidem tolerantní. Představa, že se
>>>>>jdu
>>>>>na něco optat třeba někam na úřad, do spec. prodejny,
>>>>>k nějakému řemeslníkovi, firmě a kamkoliv jinam a tam
>>>>>se mnou jednají jak s blbem jenom proto, že nepoužiji
>>>>>ten správný termín pro to, co chci a nebo ho použiji
>>>>>špatně, mě děsí. To bysme byly za blby dost často
>>>>>všichni, protože nemáme znalosti úplně ze všech
>>>>>oblastí
>>>>>života.
>>>>Ještě že ty účetní máme, jinak bychom byli národem
>>>>blbců.
>>>
>>>Proč tak ironicky? Samozřejmě jsem myslela účetní v
>>>souvislosti s dotazem na zákoník práce a reakcemi na
>>>dotaz. Pochopitelně že nejlépe informovaný a zákonů
>>>perfektně znalý je právník, o tom se tady
>>>přesvědčujeme
>>>dnes denně v jejich naprosto bezchybných odpovědích.
>>>Tak
>>>že se právníkům velmi omlouvám, že jsem je
>>>nejmenovala
>>>první, místo před účetní. Zřejmě jsem se podle reakcí
>>>dopustila něčeho nepatřičného,když jsem jenom
>>>poprosila o trochu schovívavosti vůči tazatelům.
>>
>>No ty tazatele jste do role blbců zařadila vy.
>>Protože
>>předpokládáte , že nejsou schopni si přečíst ani
>>zákoník práce.
>
>I vás i sebe, viz. ...To bysme byly za blby...
Podporuji v názech xj - mám k tomu dostatečně pádné důvody: věci a praxe znalá, odpovědi konkrétní a lidský přístup, který zde mnohým chybí.
Znalosti a odpovědi paní xJ naprosto nezpochybňuji !!!
Jen to, že naprosto nepředpokládá, že normální svéprávný zaměstnanec je schopen si základní věci zákoníku práce, nebo ty které konkretně potřebuje, aby s ním zaměstnavatel nemohl cvičit, pročíst a být trochu v obraze.
To bysme byly za blby dost často
>>>>>>>všichni, protože nemáme znalosti úplně ze všech
>>>>>>>oblastí
>>>>>>>života.
>>>>>>Ještě že ty účetní máme, jinak bychom byli národem
>>>>>>blbců.
>>>>>
>>>>>Proč tak ironicky? Samozřejmě jsem myslela účetní v
>>>>>souvislosti s dotazem na zákoník práce a reakcemi na
>>>>>dotaz. Pochopitelně že nejlépe informovaný a zákonů
>>>>>perfektně znalý je právník, o tom se tady
>>>>>přesvědčujeme
>>>>>dnes denně v jejich naprosto bezchybných odpovědích.
>>>>>Tak
>>>>>že se právníkům velmi omlouvám, že jsem je
>>>>>nejmenovala
>>>>>první, místo před účetní. Zřejmě jsem se podle reakcí
>>>>>dopustila něčeho nepatřičného,když jsem jenom
>>>>>poprosila o trochu schovívavosti vůči tazatelům.
>>>>
>>>>No ty tazatele jste do role blbců zařadila vy.
>>>>Protože
>>>>předpokládáte , že nejsou schopni si přečíst ani
>>>>zákoník práce.
>>>
>>>I vás i sebe, viz. ...To bysme byly za blby...
>>
>>Podporuji v názech xj - mám k tomu dostatečně pádné
>>důvody: věci a praxe znalá, odpovědi konkrétní a
>>lidský přístup, který zde mnohým chybí.
>
>Znalosti a odpovědi paní xJ naprosto nezpochybňuji
>!!!
>Jen to, že naprosto nepředpokládá, že normální
>svéprávný zaměstnanec je schopen si základní věci zákoníku
>práce, nebo ty které konkretně potřebuje, aby s ním
>zaměstnavatel nemohl cvičit, pročíst a být trochu v
>obraze.
Tak to se hóóódně mýlíte. Já předpokládám, že 80% zaměstnanců se orientuje naprosto správně a ve ve všem, a k tomu zbytku bysme se mohly/i chovat trošku s citem a ne je zesměšňovat a pod. jak je tady v poslední době často zvykem. Jednu dobu to tady bylo docela na denním pořádku, potom se to o hodně zlepšilo a v posledních dnech jako by se vrátila doba zpět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2011 8:54
Zaměstnanec ukončil prac.poměr dohodou a do 7-mi dnů onemocněl. Z minulé práce mu nechtějí proplatit prvních 14 dnů nemocenské - prý na to nemá nárok, když ukončil prac.poměr dohodou. Peníze začli chodit až od OSSZ po 14-ti dnech. Má právo i na prvních 14 dnů od zaměstnavatele nebo opravdu není nárok?