Re: to je nějaký divný, ne?
Vy jste nenárokoval DPH, protože jste nebyl plátce, ne z toho důvodu, že jste nemohl nárokovat DPH jako plátce.
Re: to je nějaký divný, ne?
Nesouhlasím, když jako neplátce nakoupím před 10 lety zboží a pak se stanu plátcem, taky ho musím prodat s DPH. To co popisujete je jiný případ, do nějakého roku nebylo možné ani pro plátce odečíst si z OA DPH a pokud se toto auto ted prodává, neodvádí se daň.Ale tazatel se ptal na něco jiného. Z prodeje takového auta stát DPH chce.
Re: Odvést DPH?
A co § 62 odst. 2 ZDPH ve znění účinném před 1. 4. 2009, který za plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně na vstupu považoval dodání osobního automobilu, při jehož pořízení nebo použití neměl plátce nárok na odpočet?
Dosud platný podle přechodných ustanovení novely č. 87/2009 Sb. čl. II bod 3.
Re: Odvést DPH?
domnívám se, že "...neměl nárok na odpočet" . .. ze zákona,
nikoliv protože prostě nebyl plátce.
§62/2 osvobozené plnění je dodání zboží při jehož pořízení neměl plátce (tenkrát byl neplátce,takže nebyl plátce) nárok na odpočet podle § 75/2 - poměrný nárok na odpočet při použití pro účely ekonomické a s nimi nesouvisející - bez odpočtu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2011 14:00
Dobrý den. jsem osvč.prodávám dodávku kterou jsem koupil cca před 10lety když jsem nebyl plátce DPH. Nyní jsem plátce DPH.
Prodej vozu bude bez DPH? nebo ne?
děkuji
Hynek