ELDP

• (neregistrovaný)

11. 8. 2011 11:08

Končí PP zaměstnanec, který nastoupil v lednu letošního roku a v listopadu loňského roku dovršil důchodový věk. Přesto však důchod nebere, protože mu na OSSZ řekli, že nemá odpracovanou dobu(je to vietnamec), chybí mu ještě odpracovat 4 roky.
    A teď nevím, mám mu napsat kód D ?
    V pokynech pro vyplňování ELDP se píše, že má být D u pojištěnců, kteří dovršili důchodový věk. Ale on nepracuje na procenta,chybí mu pouze roky, nějak se v tom motám. Poradíte někdo ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2011 11:26

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: ELDP
      Uvedete D , protože se uvádí dovršení důchodového věku.
      Doba pojištění trvá dál, však oni mu % navíc nedají, nebojte se- ještě nemá splněnou dobu pojištění.

• 11. 8. 2011 11:34

jasná (neregistrovaný)

Můžu se ještě zeptat ? Mám tu vojáky - ti mají nárok na důchod v 57 letech. Pak tu mám celníky a bývalé horníky, kteří pracovali v dole. Myslíte, že jsem povinna zjišťovat, kdy u nich vzniká nárok na důchod ? U těch totiž nevím, kdy mají nárok na důchod, protože to je vázané na počet odpracovaných let a nevím jak bych se dopátrala, kolik kde mají odpracovaných let, pokud mi to sami nezdělí.

• 11. 8. 2011 11:41

JiřinaH. (neregistrovaný)

Nejste povinna vědět, kdy má kdo vznik nároku. Proto je tam ten důchodový věk, takže uvedete věk podle platných tabulek . Druhá věc je odpracovaná pojištěná doba.V předchozích zaměstnáních pokud pracovali v kategoriích I,II, mají to na odeslaných ELDZ vedeno.
      Zaměstnanec se sám rozhoduje, kdy půjde do důchodu a u zaměstnavatele už díkybohu nežádá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).