Re: Neplacené volno a dítě ve školce
>Dobrý den, 11.9.2011 mi končí RD a v práci mi bylo
>řečeno, že mě na mou stávající pozici momentálně nemohou
>vzít zpět, že by to ale bylo možné za půl roku a po
>tuto dobu mi nabídli využití neplaceného volna.
o neplacené volno žádá zam-ec, to Vám nemůže zam-tel nařídit
>
>Ale moje dítě je již přijato na celodenní docházku do
>školky. Jak je to se sociálním a zdravotním
>pojištěním, pokud by dcera navštěvovala školku? Mohu si po dobu
>neplaceného volna neomezeně přividělat a jakou formou
>(brigáda, vedlejší prac. poměr)?
>
>A kdyby do školky dcera chodila jen 5 dní v roce,
>platil by za mě stát?
5 dní v roce by Vám opravdu pomohlo?
>
>Děkuji za odpověď
Nepíšete jestli jste skončila rodičák ve věku 3 let dítěte nebo ve 4.
Pokud ve třech letech může Vám zaměstnavatel poskytnout neplacené volno do 4 let věku Vašeho dítěte ovšem na základě Vaší žádosti o neplacené volno z důvodu péče o dítě.
Pokud pečujete o díte do 7 let nebo o 2 do 15 let, nemusíte ZP platit. Je třeba to nahlásit na své zdravotní pojišťovně. Sociální pojištění se platí pouze z příjmu, když žádný nemáte tak nic.
Za péči o dítě se nepovažuje celodenní docházka do školky.
Zaměstnavatel mi možnost neplaceného volna nabídlo, nenařídil.
>
>o neplacené volno žádá zam-ec, to Vám nemůže zam-tel
>>
>>A kdyby do školky dcera chodila jen 5 dní v měsíci (zpletla jsem se) platil by za mě stát? Už vím, že dcera může chodit na 4 hodiny denně.
Mohu si při neplaceném volnu od stávajícího zaměstnavatele vydělávat na DPP u jiného zaměstnavatele? Je pravda, že v případě DPP za mě bude stále stát odvádět sociální i zdravotní? Pokud tedy dcera bude chodit na 4 hodiny denně do školky?
To si pletete s nárokem na rodičovský příspěvek.
Zdravotního pojištění se týká toto:
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
....
c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy...
Někde mají problém umístit do školky děti předškolního věku, protože nemají dostatek kapacity. To, jestli Vám vezmou dítě do školky, se musíte zeptat přímo ve školce. Ale zápis se provádí vždy po Novém roce - někdy v jarních měsících(alespoň u nás). A co mám informace, tak už se zajímají maminky nějak kolem 2. věku dítěte, aby byly v obraze, zda vůbec mají naději v budoucnu dítě do MŠ dostat.
XY5 - já už právě dítě do školky přijaté mám, akorát, že jsem nepočítala s tím, že nepůjdu do práce - měla jsem nastupovat 11.9. po 3leté RD a myslela, že dítě bude ve školce celý den. Není to pro mé pohodlí, ale pro socializaci mého trochu hodně aktivního dítěte a ještě se vedle dcery starám o postiženého otce a pracovat jsem měla na půl úvazku, takže nyní zjišťuji situaci, abych věděla, jak dál.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2011 11:58
Dobrý den, 11.9.2011 mi končí RD a v práci mi bylo řečeno, že mě na mou stávající pozici momentálně nemohou vzít zpět, že by to ale bylo možné za půl roku a po tuto dobu mi nabídli využití neplaceného volna.
Ale moje dítě je již přijato na celodenní docházku do školky. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním, pokud by dcera navštěvovala školku? Mohu si po dobu neplaceného volna neomezeně přividělat a jakou formou (brigáda, vedlejší prac. poměr)?
A kdyby do školky dcera chodila jen 5 dní v roce, platil by za mě stát?
Děkuji za odpověď