Re: ukončení neschopenky
Zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění
§ 26
(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.
Tak že v roce 2010 se do podpůrčí doby nepočítávalo prvních 14 dnů, kdy náležela náhrada od zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2011 15:32
Prosím o radu. Od dne 20.9.2010 mám vystavenou neschopenku. Obvodní lékařka mně řekla, že k tomuto datu jí musí ukončit, nebo ještě dříve, abych v případě že si najdu práci a onemocněla, tak abych měla nárok na PN. Na spr. soc. zabezpečení mně ale řekli, že může PN trvat až do 5.10.2011 tj. do dne kdy mně začala vyplácet dávky, protože prvních 14 dnů neschopenky jí vyplácel zaměstnavatel (u toho jsem ukončila pracovní poměr). Měla bych nastoupit od 1.10.2011 do nového zaměstnání, nevíte jak je to s dávkami pokud bych skutečně onemocněla? Samozřejmě to záleží na obvodní lékařce kdy mně PN ukončí, ale mohla by mně PN ukončit až 30.9.2011? V případě, že by jí ukončila dříve musela bych se jít na 14 dnů zaregistrovat na úřad práce? Moc děkuji za odpověď.