Re: Pracovní úraz - odškodnění
nevím, proč se nechcete obracet na Kooperativu
ale vaší povinností je odškodnit PÚ - nejen ztrátu na výdělku, ale příp. bolestné apod.
buď vyplatíte sami a pak od Kooperativy vyúčtujete nebo spočítáte a předáte k vyplacení Kooperativě
platíte zákonné pojištění na Kooperativu? To je totiž vaší povinností.
Zákonné pojištění platíme, jinak by nám přeci neproplatila nemocenskou, náhradu mzdy a poplatky lékaře - bolestné jsem psala, že zaměstnankyně nedonesla, tedy není na základě čeho vyplácet.Koop nám vše proplatila.Ráda bych věděla, jestli se skutečně něco vyplácí navíc a jen nás neinformovali (jednala jsem na Koop s paní, které jsem řekla, že to dělám poprvé - nezdá se mi, že by mi něco zatajila) a spíše mám dojem, že už tam nic není. Ráda bych od někoho zkušeného zjistila, zda se při pracovním úrazu platí něco navíc, dle zaměstnankyně platíme pojištění proto, aby dostala za úraz víc peněz než kdyby ho neměla, ne na základě bolestného či nějakého výdaje.
Kooperativa Vám proplatila nemocenskou a náhradu mzdy???
Píšete v dotazu, že zaměstnanec byl na neschopence 9 dní, tudíž mu nemocenské snad ani nebylo vypláceno. Měl pouze náhradu mzdy z čehož první tři dny se neplatí. Vy jste musela ve formuláři, který Vám postkytla Kooperattiva, který se nazývá potvrzení o ztrátě na výdělku, vynásobit průměrný denní výdělek (ten jste si zajistila pomocí průměrného hodinového výdělku z předchozího čtvrteltí nebo z výdělku z minulého roku, pokud je pro zaměstnance výhodnější x počet pracovních hodin jeho úvazku za den), který byl v bodě 10 řádek a) nebo b) vynásobit počtem pracovních dní, kterých se úraz týká, odečíst náhradu mzdy, kterou za ty dny obdržel a do kolonky ztráty na výdělku zapsat rozdíl, který vyplatí Kooperativa ze zákonného pojištění.
Dále může dle § 369 ZP požadovat bolestné (tento formulář Kooperativa jistě také poskytuje). Bolestné vystaví lékař sbírají se body, posudek se platí a ten také ze zákonného pojištění bude zaměstnanci proplacen, včetně regulačních poplatků a případných mastí či léku, dietní stravování, pokud byla v nemocnici tak i cestovné manžela, ale to se velice špatně prokazuje, prostě nákladu na léčení což je § 369 odst. 1 písm c). S více nemám zkušenosti. Nevím co jiného by zaměstnanec mohl požadovat, snad ještě bod d) věcnou škodu, pokud jeho majetek při úrazu byl nějak poškozen hodinky, oděv, obuv atd.. A zkuste zaměstnanci říct, že jestli je i on úrazově pojištěn může u své pojišťovny si nárokovat bez ohledu na Zákonné pojištění a Kooperativu.
Formulář na bolestné jsem jí předala, zřejmě jej nenechá vyplnit - asi má dojem, že by to za to nestálo, nevím, nutit jí nemohu. Její pojišťovně jsem záznam o úrazu poslala, zkusím jí to navrhnout - nerada bych tvrdila, že už nic nedostaně, pokud by ještě něco bylo - je přesvědčena, že dostala málo.
Nemocenskou coby náhradu mzdy za dny pracovní neschopnosti - po 3 pracovních dnech má přeci nárok. Postup který popisujete jsem také dodržela - zaměstnankyně tedy dohromady dostala asi o nějakou stovku (poplatek u lékaře) víc, než má normálně mzdu - a teď tvrdí, že má dostat ještě víc. Bolestné nemá, ani žádné jiné potvrzení o újmě (pracovní úraz - při manipulaci s předmětem na regálu na ní spadl, byla lehce škrábnutá, tedy žádné trvalé následky a podobně). A snad by mi i v Koop řekli, kdybych něco špatně spočítala, či nedostatečně doložila.
A ano na náhradu mzdy má nárok. Bolestné je to co musí dodat a co asi požaduje. Zkuste zavolat do Kooperativy. Jen bolestné kompenzuje něco navíc. Náhradu za ztrátu na výdělku má jelikož to byl pracovní úraz a dostane tedy to co by si vydělala. Bolestné kompenzuje bolest. Může to být i za škrábnutí jelikož to byla obličejová část být cca např i 15 bodů tedy 1.800 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2011 8:50
Zaměstnanci jsme po komunikaci s Kooperativou vyplatili nemocenskou a náhradu mzdy - byl 9 dní na neschopence. Dohromady tedy za ten měsíc dostal tolik, kolik by si zhruba vydělal, kdyby se pracovní úraz nestal. Nemám s tím zkušenosti a zaměstnanec se teď na nás obrátil s tím, že by měl ještě dostat nějaké "pojištění", další částku navíc, asi přímo od Kooperativy - bolestné vyplněné nedonesl, jen lékařskou zprávu, zaplacený poplatek (ten mu byl proplacen). Nejsem si tedy jista, zda se mám dál obracet na pojišťovnu o vyplacení něčeho dalšího, či nic takového není - dost si na tom trvá, bojím se, abych ho zbytečně nepřipravila o peníze a nikde nemohu nalézt informace k tomuto odškodnění nad výši platu, který by dostal nebýt s úrazem. A na Kooperativu se s tím nechci obracet, kdyby to byla úplná blbost:))