Plný úvazek, student a slevy na dani

• (neregistrovaný)

17. 8. 2011 18:29

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli má někdo zkušenosti s mým problémem. Přecházím na novou školu na denní studium, ale okolnostmi jsem byl donucen k práci na plný úvazek. Je možné studovat normální prezenční studium a zároveň pracovat na plný úvazek? Je v tom nějaký právní problém? Dále pokud by to bylo možné a mohl jsem tedy studovat prezenční formu, je možné stále získat slevu na dani, jako bych byl normální student a měl práci na částečný úvazek? Vidím problém v tom, že za mě dvě právní formy budou platit sociální a zdravotní.

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 8. 2011 7:54

Líba (neregistrovaný)

Re: plný úvazek, student a slevy na dani
      Problém je jenom v tom, jestli to budete obojí stíhat.

Sociální se platí jenom z vašeho příjmu.

Zdravotní stát platí za studenty, což má pro vás tu výhodu, že v případě, že v zaměstnání nebudete mít dostatečně velký příjem, nemusí za vás zaměstnavatel doplácet ZP do minima.

Podepište prohlášení poplatníka, přineste potvrzení o studiu a můžete uplatnit slevu na studenta.

• 18. 8. 2011 19:08

ps (neregistrovaný)

Právě to chci zkusit, jestli to budu stíhat, přecházím z mnohém těžší vysoké školy, tak by v tom neměl být problém.

Plat mám 25 000 hrubého. V zásadě mi jde tedy o to, jestli se to nějak právně nehádá, na což jste mi odpověděl, že ne.

Do teď jsem studoval a pracoval na částečný úvazek a v březnu jsem si zažádal o vrácení daní a stát mi daně vrátil a mě zajímá, jestli když budu v březnu znovu žádat o vrácení daní, tak jestli si tam můžu započíst i daně, které mi budou nyní strhávány z výplaty, co budu dostávat na plný úvazek?

• 19. 8. 2011 6:22

jasná (neregistrovaný)

V příštím roce v daňovém přiznání doložíte všechny příjmy, které byly v průběhu kalendářního roku 2011 sráženy zálohovou daní. Takže výdělky ze zkráceného úvazku i z celého úvazku se sečtou a pokud vám po výpočtu vyjde přeplatek na dani, bude vám vrácen.
      Taky mám v práci hocha, který studuje VŠ a zároveň pracuje. Sice to je lítačka, ale stíhá. Dovolené mu vždy pochybí, ale můžete si vzít neplacené volno, aniž by jste za dny neplaceného volna musel platit zdrav. pojištění, bude za vás plátcem stát.

• 21. 8. 2011 22:40

Bumble (neregistrovaný)

Děkuji za informace. Ještě bych potřeboval vědět, jak je to se zdravotním pojištěním. Jestli jsem to pochopil správně, tak ho za mě platí zaměstnavatel a pak ještě stát, protože jsem student. Jak je to tedy prosím?

• 1. 4. 2014 10:36

Dzura (neregistrovaný)

Dobrý den, teď reším uplně stejnou situaci, je to aktuální( postup)i pro tento rok?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).