Re: DPN - Dotaz v 11:39
Myslím, že v tomto případě ano. Sepište záznam o kontrole a pokraťte výplatu náhrady. Podstatné je, že zam-nec doma nebyl a léčebný režim skutečně porušil...tím, že jste ho "nachytali" v práci je jasné, že se doma nezdržoval...asi bych to také tak řešila...
Já bych byla v tomhle obezřetnější a držela bych se dikce zákona.
"Zaměstnavatel je oprávněn kontrolovat, zda zaměstnanec .... dodržuje stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce zdržovat se v místě pobytu a dodržovat dobu a rozsah povolených vycházek."
On sice nebyl doma, když byl jinde, ale vy jste mu měli dát zápis o porušení hned - když už jste ho jinde zastihli, měli jste mít zápis s sebou (nebo sepsat na místě). Pokud byste jeli na kontrolu k němu domů, tak byste snad zápis nepsali dodatečně.
A navíc - pozor na formulaci - on neporušil LÉČEBNÝ REŽIM, ale REŽIM DOČASNĚ PRÁCE NESCHOPNÉHO POJIŠTĚNCE. Chápu, že se Vám to může zdát jako slovíčkaření, ale u soudu při pracovněprávním sporu pak hraje roli každé písmenko.
Děkuju,vím že nemohu napsat porušení léč.režimu.Chtěla bych do toho jít,protože jsou s ním problémy,teď jste mě zviklala.Když nezastihnu doma,dám lístek a protokol napíšu taky až pak a pošlu mu ho na doručenku.Myslíte,že by to v tomto případě opravdu bylo napadnutelné?Nechceme mu samozřejmě zaplatit náhradu mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2011 14:08
Prosím, v uvedenou dobu jsem zadala dotaz o konrole DPN, ale udělala jsem z toho omylem DPČ-omlouvám se.Může mi prosím někdo poradit? Moc děkuju.