Re: Odměna statutár a.s. X s.r.o
Moc děkuji. Ale dle § 25 odst. 1 písm. d) jsou veškeré odměny statutárům daňově neuznatelné. Vyjímkou jsou pouze odvody SP a ZP u různých druhů společností a daň. Jinak dle uvedeného linku, jsou u s.r.o. i a.s. odměny daňově neuznatelné. Pokud není dallší vyjímka, že je statutár zároveň i zaměstnancem...
Aspoň tak jsem to pochopila...
Radka
Re: Odměna statutár a.s. X s.r.o
jednatel=statutární orgán
členové představenstva=členové statutárního orgánu
členové dozorčí rady=členové statutárního orgánu
Pokud si pozorně přečtete Vámi uvedený §, tak nedaňové jsou odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob.
Jednatel není člen, jednatel je přímo statutární orgán.
Další část věty - pojistné hrazené za člena statutárního orgánu a dalšího orgánu právnické osoby a za jednatele společnosti s ručením omezeným z titulu odpovědnosti za škodu způsobenou společnosti při výkonu funkce - se týká ne odměn, ale pojistného, které může firma platit za tyto osoby komerční pojišťovně z titulu odpovědnostního pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2011 16:08
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda mi někdo umí odpovědět na otázku, proč je Odměna statutára u s.r.o. daňově uznatelná a u a.s. není. A spoň toto mi bylo sděleno. Chtěla bych to pochopit a přečíst si to.
Váže se to nějak na obchodní zákoník?
Zkoušela jsem to hledat na internetu a i v zákonech, ale přesný rozdíl jsem bohužel nikde nenašla.
Díky.
Radka