Odměna statutár a.s. X s.r.o

• (neregistrovaný)

18. 8. 2011 16:08

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda mi někdo umí odpovědět na otázku, proč je Odměna statutára u s.r.o. daňově uznatelná a u a.s. není. A spoň toto mi bylo sděleno. Chtěla bych to pochopit a přečíst si to.
    Váže se to nějak na obchodní zákoník?

Zkoušela jsem to hledat na internetu a i v zákonech, ale přesný rozdíl jsem bohužel nikde nenašla.

Díky.

Radka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 8. 2011 16:25

markov (neregistrovaný)

Re: Odměna statutár a.s. X s.r.o
      Zkuste § 25 odst. 1 písm. d) ZDP.
      Přehlednější info např. zde: http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=102442

• 18. 8. 2011 16:49

Radka-R (neregistrovaný)

Moc děkuji. Ale dle § 25 odst. 1 písm. d) jsou veškeré odměny statutárům daňově neuznatelné. Vyjímkou jsou pouze odvody SP a ZP u různých druhů společností a daň. Jinak dle uvedeného linku, jsou u s.r.o. i a.s. odměny daňově neuznatelné. Pokud není dallší vyjímka, že je statutár zároveň i zaměstnancem...

Aspoň tak jsem to pochopila...

Radka

• 18. 8. 2011 17:03

V. (neregistrovaný)

jednatel=statutární orgán
      členové představenstva=členové statutárního orgánu
      členové dozorčí rady=členové statutárního orgánu

Pokud si pozorně přečtete Vámi uvedený §, tak nedaňové jsou odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob.
      Jednatel není člen, jednatel je přímo statutární orgán.

Další část věty - pojistné hrazené za člena statutárního orgánu a dalšího orgánu právnické osoby a za jednatele společnosti s ručením omezeným z titulu odpovědnosti za škodu způsobenou společnosti při výkonu funkce - se týká ne odměn, ale pojistného, které může firma platit za tyto osoby komerční pojišťovně z titulu odpovědnostního pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).