Re: Úleva na dani na děti v ČR a DE.
Zkušenost ne, ale ten, kdo má slevu na dítě u nás, řídí -li se zákonem o dani z příjmů, nemusí mít obavy, pokud druhý z manželů neuplatňuje slevu současně. Daň ze závislé činnosti se platí a je odváděna
podle místa výkonu práce. V ZDP není žádná taková podmínka , že by druhý z manželů nesměl mít slevu v jiném státě. Avšak stálo
by za to nahlédnout raději do mezinárodní smlouvy ( o zamezení dvojího zdanění),kterou máme s DE, víc neporadím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2011 19:07
Dobrý den,
Mám dotaz, týkající se především úlevy daně na děti. Během příštího roku odjíždím za prací do zahraničí, konkrétně do Německa. Mám dvě děti a manželka má na ně u svého zaměstnavatele od státu úlevu cca 1950,- Kč. Tato úleva na jedno dítě je v Německu cca 150 euro a protože budu v Německu odvádět daně a ostatní odvody, na tuto úlevu bych měl dosáhnout.
Jakmile se to stane, musí zde na úřadě manželka odhlásit pobírání tohoto příspěvku, nebo nemusí? Z jednoho zdroje jsem se dověděl, že ano a pokud bych to neudělal, pobírala by manželka úlevu neoprávněně a museli bychom ji vracet a z jiného zdroje jsem se zase dověděl, že toto není nutné a mám si nechat úlevu vyplácet já v Německu a manželka si může ponechat tu svou zde v ČR.
Jeden rodinný přítel mi pověděl, že je to v „poho“, už to tak dělá několik let a nikdo se po tom nepídí. Nechtěl bych ale do budoucna čelit nějakým nepříjemnostem. Jsem z toho poněkud zmaten a zatím jsem nikde nenašel, žádné kloudné vysvětlení. Na FÚ se mi s tímto dotazem moc nechce, poněvadž očekávám samozřejmě odpověď typu: „Samozřejmě, co jste si myslel, že budete pobírat úlevy tam i tady?“
Máte někdo nějakou zkušenost s tímto problémem? Byl bych velmi vděčný. Děkuji všem a přeji hezký den. :-)