Re: prokazování nároku na daň zvýhodnění
Tak to už vůbec netuším, co tím děvče sleduje. Až jí to potvrzení ponesete v září znovu, tak se jí zeptejte, který zákon a který paragraf.
§ 38 l , odst 3) ZDP
Potvrzení se vystavuje na začátku roku, u VŠ začíná akademický rok v září nebo v říjnu, každá škola to má jinak. Některé školy vystavují potvrzení na zimní i letní semestr zvlášť, tam se musí nosit 2x za rok.
Vaší povinností je zapsat do prohlášení změnu, pokud ji nezapíšete, měla by vaše potvrzení považovat za platné celý rok. Prázdniny během studia se neřeší, až poslední po skončení studia jsou jinak.
§ 38k Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků , slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
(1) Poplatník je povinen prokázat plátci daně skutečnosti rozhodné pro poskytnutí měsíční slevy na dani podle § 35ba a měsíčního daňového zvýhodnění při výpočtu záloh nejpozději do konce kalendářního měsíce, v němž tyto okolnosti nastaly.
Mzdová účetní pravděpodobně vychází z toho, že okolnosti ještě nenastaly (nastanou až na začátku školního roku)
A pro slevy o prázdninách by mělo stačit potvrzení z roku 2010/2011
>>>>>>Dobrý den, mzdová odmítla uznat potvrzení o studiu na
>>>>>>VŠ vydané v 6/2011 na školní rok 2011/2012 .....
>>>>>>podřídil jsem se a syn donesl další potvrzení s datem
>>>>>>22.8.2011 .... a opět jsem byl vyhozen s poznámkou
>>>>>>jestli
>>>>>>neznám zákon .......no neznám ... jsem laik .... má
>>>>>>mzdová pravdu ?
>>>>>
>>>>>Upřesněte dotaz. Syn byl u zápisu do prvního ročníku
>>>>>už v červnu? Předtím byl středoškolák a maturoval?
>>>>>Studentem VŠ se stává dnem zápisu, klidně tedy mohl
>>>>>přinést potvrzení na semestr, který ještě nezačal.
>>>>
>>>>Syn jde do druhého ročníku , první má hotový. Bylo to
>>>>tedy na konci dprvního ročníku. Díky
>>>
>>>Tak to už vůbec netuším, co tím děvče sleduje. Až jí
>>>to potvrzení ponesete v září znovu, tak se jí
>>>zeptejte,
>>>který zákon a který paragraf.
>>
>>jsem přesvědčen, že zákon to jistě neudává .... ale
>>existuje něco čím se taková účetní má řídit ? nějaký
>>pokyn ? Aby si třeba neřekla, že to potvrzení bude
>>chtít
>>pro jistotu každý měsíc, jestli se něco náhodou
>>nezměnilo.
>
>
>
>§ 38k Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně
>z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z
>funkčních požitků , slevy na dani podle § 35ba a daňového
>zvýhodnění
>(1) Poplatník je povinen prokázat plátci daně
>skutečnosti rozhodné pro poskytnutí měsíční slevy na dani
>podle § 35ba a měsíčního daňového zvýhodnění při výpočtu
>záloh nejpozději do konce kalendářního měsíce, v němž
>tyto okolnosti nastaly.
>
>Mzdová účetní pravděpodobně vychází z toho, že
>okolnosti ještě nenastaly (nastanou až na začátku školního
>roku)
To musí vědět ve škole, jestli má zkoušky hotové a postoupil do dalšího semestru nebo si něco nechal na září. Jí tohle nepřísluší zkoumat.
>
>A pro slevy o prázdninách by mělo stačit potvrzení z
>roku 2010/2011
No právě - pro slevy o prázdninách slouží potvrzení šk. roku 2010/2011. Ale potvrzení na rok 2011/2012 přece ještě nemůže platit pro prázdniny šk. roku 2010/2011. Rok 2011/2012 začne až po prázdninách, takže by mně takové potvrzení pro prázdniny taky nestačilo.
Ale nikdo nemluví o potvrzení na prázdniny, je to potvrzení na rok 2011 / 2012 .... na prázdniny přece platí loňské potvrzení. A řekl bych, že když donesu potvrzení už v červnu na rok 2011/2012 tak je to ideální potvrzení o trvání studia. Ne ?
Tak já jsem to pochopila jako že přinesl potvrzení o školním roce 2011/12, aby měl studentskou slevu o prázdninách. Jestli je to tak, tak to vůbec není ideální. Tímto mám sice potvrzeno, že bude studentem ve školním roce 2011/12, ale nepotvrzuje mně to, že byl studentem v roce 2010/11.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
23. 8. 2011 13:42
Dobrý den, mzdová odmítla uznat potvrzení o studiu na VŠ vydané v 6/2011 na školní rok 2011/2012 ..... podřídil jsem se a syn donesl další potvrzení s datem 22.8.2011 .... a opět jsem byl vyhozen s poznámkou jestli neznám zákon .......no neznám ... jsem laik .... má mzdová pravdu ?