Dobrý den,
váš zaměstnavatel bohužel nemá pravdu. Registrovat se musíte a také podat daňové přiznání. Více o podnikání při zaměstnání najdete zde: http://www.podnikatel.cz/specialy/podnikani-na-vedlejsak/podnikani-zamestnancu/
U podnikání studentů závisí na vašem věku. Pokud vám je méně než 26 let a studium je přípravou na budoucí povolání, jste OSVČ vedlejší a vztahují se na vás následující povinnosti: http://www.podnikatel.cz/specialy/podnikani-na-vedlejsak/podnikani-studentu/
Pokud je vám více jak 26 let a nebudete dále podnikat při zaměstnání, jste OSVČ hlavní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 12. 2011 15:23
Dobrý den,
stále hledám odpověď na několik otázek, zkoušela jsem i přes úřad práce, stále nemám moc jasno.
V srpnu 2011 jsem si založila ŽL na vedlejší činnost, pracuji na HPP. Zatím jsem se nepřihlásila na zdravotní pojišťovnu a ani sociální. Podle zaměstnavatele je toto v pořádku, u nich platím ZP a SP, proč bych se měla nahlašovat. Od srpna nemám žádné výdělky, daně za rok 2011 bude dělat zaměstnavatel a ještě jsem od 1.9.2011 získala status student. Tady mám jedinou otázku, je toto v pořádku? Od srpna nemám žádný výdělek, daně provede zaměstnavatel a nevadí, že jsem se zatím nehlásila na ZP?
Druhá otázka bude, že k 31.12.2011 končím na HPP. Ráda bych rozběhla podnikání přes e-shop. Když mám status student, můžu si v základě ponechat vedlejší činnost, že? V tomto případě bych měla oznámit od ledna pojišťovnu, že jsem student a živnostník na vedlejší činnost a sociálce?
Mockrát děkuji za radu, opravdu nalézt jednoduhou není možné.
S pozdravem Vondráčková