Hlavní navigace

Smlouva na dobu urč. a dovolená

  • (neregistrovaný)

    25. 8. 2011 11:18

    Chtěla bych se zeptat, mám tu ve firmě 2 důchodce, již dva roky mají smlouvu na dobu určitou na 1 rok, paní účetní přede mnou jim vždy na konci roku proplatila celou dovolenou, myslíte že se to může, hájí to tím že k 31.12. končili, ale 1.1. zase nastoupili, tak si nejsem jistá. Ještě bych se chtěla poradit, jak to mám s nimi udělat příští rok, teď mají již 2. rokem smlouvu na dob.urč., ale pracují pouze na 1/2 úvazku, mohu s nimi od 1.1.2012 uzavřít DPČ na
    20 hodin týdně? A co mám udělat s tou jejich dovolenou, nemají vybráno opět ani jeden den, musela bych za ně někoho přijmout, mohu jim tu dovolenou proplatit, pokud od 1.1.2012 budou na DPČ?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2011 12:29

      xy5

      Re: smlouva na dobu urč. a dovolená
      měla využít § 216/2 Zp
      ale pokud opravdu PP skončil, tak mohla dovolenou proplatit (a pak zase nový nárok s novou PS)
      pokud budou pracovat na DPČ, potom není na dovolenou nárok (pokud tedy nárok v dohodě nesjednáte)
      i kdybyste sjednali, potom tím, že mají nyní PS, která skončí, tak nevyč. dovolenou proplatíte
      jen by mě zajímalo, proč dovolenou zam-tel nepřikáže čerpat?

    • 25. 8. 2011 12:44

      Jitule (neregistrovaný)

      Re: smlouva na dobu urč. a dovolená
      Domnívám se, že Váš postup není správný. Jednak skončení a bezprostřední navázání PP u tého zaměstnavatele se považuje za pokračování PP, takže proplacení dovolené je špatně. Mrkněte na
      § 216 ZP: Obecné ustanovení
      (2) Za nepřetržité trvání pracovního poměru se považuje i skončení dosavadního a bezprostředně navazující vznik nového pracovního poměru zaměstnance k témuž zaměstnavateli.

      Pokud s nimi k 31.12.2011 ukončíte pracovní poměr, můžete jim dovolenou proplatit. Ohledně uzavření nové DPČ bych doporučila uzavřít ji v první pracovní den (ne od 1.1.) a nesjednávat nárok na dovolenou - § 77 odst. 3) Právo zaměstnance činného na základě dohody o pracovní činnosti na jiné důležité osobní překážky v práci a na dovolenou je možné sjednat, popřípadě stanovit vnitřním předpisem, a to za podmínek uvedených v § 199, 206 a v části deváté. U dohody o pracovní činnosti musí však být vždy dodržena úprava podle § 191 až 198 a § 206.

      Jinak tím, že jim neurčujete čerpání dovolené porušujete ustanovení § 217 ZP a § 218 - odst. 1) Zaměstnavatel je POVINEN určit zaměstnanci čerpání alespoň 4 týdnů dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok a má-li alespoň na 4 týdny dovolené právo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).