PRŮŠVIH
paní opravdu ukončila zkyni PP 52c), ale ruší k 31.8. prodejnu :-(
Re: PRŮŠVIH
>>Čtu stále dokola § 53/2. Vysvětluji si to tak, že
>>ochranná doba (např.nemoc) se do výpovědní doby
>>nezapočítává, ALE pouze když by výpovědní doba měla
>>uplynout v
>>ochranné době. Což když ukončí nemoc 30.8. a výpověď
>>končí 31.8. tak ten den již nebude v PN? Ne?
>určitě,31. už bude fit a skončí.
Chtěla jsem to napsat do závorkyx, že s tím asi počítat nemůžeme :-). Spíše mě to zajímá čistě teoreticky, kdyby sama nevěděla a nechala se např. přemluvit ať skončí PN k 30.8., aby dostala ihned odstupné.
Je to rozhodnutí zaměstnavatele.
Tedy jak výše uvedeno, bude se postupovat podle § 53 odst. 2, po skončení prac. neschopnosti doběhne zbývající část výpovědní doby.
Pokud jí nebude přidělovat práci, bude jí platit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku (§ 208) - ne tedy jenom 60 %, jak si myslíte - neboť § 209 odst. 1 to není.
Kdyby byl dal zaměstnavatel výpověď podle § 52a), problém by nebyl.
Asi jsem nějak mimo,ale:
Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Nikde nevidím, že u výpovědi podle § 52a) toto neplatí.
Vyplývá to z § 54. Výpověď pro nadbytečnost nemůžete dát v ochranné době, ale při rušení nebo stěhování zaměstnavatele (pokud to není v témže městě) ano. Ono by to ani nešlo, prodlužovat výpovědní dobu, představte si, že by zaměstnanec byl uschopněn dávno po zrušení zaměstnavatele. U koho by byl zaměstnán? Kdo by ho platil?
asi se mi zavařil mozek z toho vedra, ale nějak nevidím souvislosti.
Tazatelka neupřesnila, zda už PN skončila, nebo jestli je jí znám,o, kdy vlastně ta PN skončí, ale pokud se ruší zam-tel, tak jsem nenašel nic, co by činilo výjimku z toho, co již bylo psáno výše. Zam-tel by si snad měl vypořádat wvé závazky vůči zaměstnancům než ke zrušení dojde,ne? To že majitelka rozhodla zrušit prodejnu- je její věc, ale nemůže přece vyškrtnout ze světa nemocného zaměstnance jen tak bez důvodu. Hledám dále, ale jsem z toho silně na rozpacích, myslím, že je to jinak.
Tak nevím, zda si rozumíme. Já jsem reagovala na toto:Nikde nevidím, že u výpovědi podle § 52a) toto neplatí (to prodloužení výpovědní doby). Teď jsem neodpovídala na původní dotaz. Pokud je dána výpověď dle § 52 písm. c a zaměstnanec začne ve výpovědní době marodit a marodí ještě v poslední den výpovědní doby nebo déle, pak má nárok po skončení nemoci odpracovat promaroděnou výpovědní dobu, pokud neprohlásí atd.
Zatímco když je dána výpověď dle § 52 písm. a nebo b (rušení zaměstnavatele nebo jeho stěhování pryč) a zaměstnanec začne ve výpovědní době marodit , pak pracovní poměr skončí tím posledním dnem výpovědní doby, kterým skončit měl, i kdyby stále ještě marodil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
25. 8. 2011 14:28
Zkyně dostala k 30.6. výpověď dle 52a) - ruší se zl.
12.7., ale "onemocněla". Z diskuze jsem zjistila, že při nemoci ve výpovědní době se po ukončení nemoci PP prodlužuje o dobu trvání nemoci ve výpovědní době (pokud bude nemocná i po uplynutí výpovědní doby). Jak je to, ale když se zruší zl?
Bude po ukončení nemoci prodloužen PP o dobu od 12.7.-31.8. a řešit se to tedy 60% kdy nechá zl zkyni doma? Díky