Re: PN ve výpovědní době
Když onemocníte až po ukončení pracovního poměru, tj. 1.10., tak pracovní poměr pochopitelně 30.9. skončil. První 3 týdny nebudete pobírat nic, od 22. dne nemoci Vám bude nemocenskou zasílat sociálka, pokud budete marodit déle než 3 týdny.
Když onemocníte 30.9. a neprohlásíte, že na prodloužení netrváte, tak zůstanete zaměstnancem až do ukončení nemoci. První 3 týdny by Vám platil náhradu za nemoc zaměstnavatel, od 22. dne nemoci sociálka. Po ukončení nemoci by pak teprve doběhl zbytek výpovědní doby, tzn. že 1 den oo nemoci ještě odpracovat (nebo mít dovolenou). Doufám, že je to jen teoretický dotaz, už se mně zajídá to plánování nemoci.
Vážně ? Ještě jsem neslyšela o diagnoze, při níž by lékař shledal pacienta zdravým, ale napsal mu neschopenku (plánovanou), protože je to z finančního hlediska pro něj výhodnější.
Ale tady už je možné opravdu všechno. Jen aby dotyčný, když se tak nutí do pozice nemocného, opravdu nakonec neonemocněl.
1. Neslyšela jste o rizikovém těhotenství? VŠECH těhotných co jsem kdy zažila se doktor ZEPTAL, jestli chtějí neschopenku nebo ne.
2. Existují plánované operace, které nejsou otázkou života nebo smrti, ale člověk je odkládá (kvůli práci), no a pak se jednoho krásného dne rozhodne, že už je odkládat nebude.
PS Samozřejmě nemám ráda lidi, kteří se 100% zdraví hodí marod.
Omlouvám se, že se vkládám do debaty, ale dle reakcí soudím, že je na druhém konci někdo kdo má zkušenosti.
Máme tu jednoho experta...ráno přišel a dal sám výpověď - ukončení ve zkušební době a posléze (ten samý den, podle mě šel přímo od nás) šel k lékaři, který mu dal ten samý den neschopenku. Dle mého názoru již nebyl naším zaměstnancem ale on tvrdí, prý po konzultaci s právním zástupcem, že mu máme těch prvních 21 dnů platit my...
Děkuji za případnou reakci...
Ráno přišel do práce a ukončil pracovní poměr ve zkušební době, my ji přijali a konec. Ale od nás šel k lékaři a ten mu ten samý den vystavil neschopenku. Tu nám zaslal a čeká, že od nás dostane proplacených prvních 21 dnů. Podle mě by měl dostat až od 22. dne od OSSZ.
On přišel v šest ráno, že končí....s papírovým ukončením a odešel. Šéf s tím problém neměl, jelikož nebyl nějak výkonný. Ten den již vůbec nepracoval. Řešili jsme, jestli ho ukončit (OSSZ a ZP) den předtím nebo ten den. A on nám na to poslal ještě tu neschopnost z toho samého dne, který ukončil pracovní poměr.
Pokud má jako den ukončení ten den, kdy již ale nepracoval, pak tento den je jeho posledním dnem v zaměstnání. Od toho dne má napsanou neschopenku, takže tento den mu vykážete jako nemoc a tímto dnem skončil jeho pracovní poměr, protože poměr ve zkušební době zrušil sám. Žádnou náhradu za nemoc mu platit nebudete, až od 22. dne sociálka. Pokud máte jeho zrušení doložené, nevidím problém.
A co by měli psát ? Je snad samozřejmé, že pracovník, pokud mu trvá pracovní poměr(zpětně nelze skončit, takže pokud donese např. dnes, že 26.8. končí, tak dnešní den musí odpracovat).
A jestliže někdo přijde do práce (předpokládám, že jeho vedoucí od něj něco přebírá v pracovní dobu) a chce odejít k lékaři, tak musí mít propustku. U vás si každý chodí kam a kdy chce ?
Přesně tak, buď musí pracovat, nebo má dovolenou nebo se mu udělá před započetím práce blbě a jde k doktorovi a ten mu napíše od toho dne neschopenku. Což je zřejmě uvedený případ :-) Takže je vše vyřešené. Ten den má vykázaný jako nemoc a tím dnem mu také skončil pracovní poměr.
>>>>>A co by měli psát ? Je snad samozřejmé, že pracovník,
>>>>>pokud mu trvá pracovní poměr(zpětně nelze skončit,
>>>>>takže pokud donese např. dnes, že 26.8. končí, tak
>>>>>dnešní
>>>>>den musí odpracovat).
>>>Takže prostě neexistuje, aby z-nec před směnou (třeba
>>>má mít odpolední a přijde to řešit ráno, tedy ne ve
>>>své pracovní době) oznámil skončení a pak už
>>>nepracoval?
>>>To jsem tím chtěla říct.
>>
>>Myslím, že analogicky, když někomu končí prac. poměr
>>třeba 31. 8. (skončí dohodou, výpovědí, doa určitá),
>>tak ten den, kterým PP končí, ještě musí pracovat.
>
>Přesně tak, buď musí pracovat, nebo má dovolenou nebo
>se mu udělá před započetím práce blbě a jde k
>doktorovi a ten mu napíše od toho dne neschopenku. Což je
>zřejmě uvedený případ :-) Takže je vše vyřešené. Ten den
>má vykázaný jako nemoc a tím dnem mu také skončil
>pracovní poměr. Zapomněla jsem dodat, že odchod k lékaři měl mít samozřejmě zaměstnavatel povolený (musí zaměstnavateli říct, že musí k lékaři), ale na tom už teď nezáleží.
Zřejmě dostatečně neznáte zákoník práce, tak já vám to objasním.
§ 206 , odst. 1 říká,
Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas podat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Jinak zaměstnanec uvědomí zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.
Čili zaměstnanec, který přijde předat zrušení PP ráno a do práce nenastoupí, VÍ, že má překážku - NEMOC a jde k lékaři.
Takže podle tohoto § je povinen zaměstnavatele s tímto seznámit.
Tedy opravdu nelze předat papír a jen tak odejít k lékaři, protože překážka je mu známa.
Nebude-li vám to stále jasné, ráda doplním čemu nerozumíte.
Děkuji za Váš čas. To s nemocí a propustkou chápu. Jde mi všeobecně o zrušení PP v ZD (bez následné nemoci). Z-nec ráno oznámí zrušení, pracovat už ten den nechce, z-tel s tím souhlasí ( dovede si představit, jak ta "práce" bude vypadat), ale pracovat se prostě ten den musí. Nebo je nějaká možnost ?
Nevím co si představujete pod pojmem "pracovat ten den nechce", jestliže nechce, měl skončit pracovní poměr předchozí den. Jinak lze domluvit např. dovolenou nebo neplacené volno, ale nelze jen tak "nechtít pracovat", protože to může zaměstnavatel za určitých okolností vyhodnotit i jako neomluvenou absenci. Jinak pokud je zaměstnavatel takový dobrák a souhlasí s tím, že zaměstnanec pracovat nechce, záleží na něm, zda mu tento den zaplatí i když zaměstnanec půjde domů. V tom mu nic nebrání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 8. 2011 10:19
Dobrý den, prosím o radu. Př. dostanu výpověď pro nadbytečnost. Ukončení pracovního poměru je k 30.9.2011. Když přinesu 30.9.2011 PN a budu na ní např. do 30.11.2011, tak kdy mi tedy končí pracovní poměr? Když bych nastoupila na PN až 1.10.2011, tak by mi pracovní poměr končil k 30.9.2011?
Děkuji za radu