Re: Máte ve smlouvě o vedení účet.??
Mně, na rozdíl od Páji, připadá toto ustanovení naprosto logické. Máte-li vést někomu účetnictví, musíte za vedení tohoto účetnictví samozřejmě nést odpovědnost. Tento odstavec neříká nic jiného než to, že za VLASTNÍ chyby budete odpovědná a případně budete platit. Nikoli za chyby v dodaných podkladech. Vy jste z hlediska této smlouvy totiž dodavatelem (vedení účetnictví), nikoli firma, které účetnictví vedete.
Naopak, pokud bych měl vybírat firmu na vedení účetnictví, na obdobné formulaci bych trval.
Souhlasím s Vladimírem, že je zcela logické, pokud firma požaduje zodpovědnost za vedení účetnictví.
Formulace se mi ovšem nelíbí, pravděpodobně bych žádala právníka, aby upravil zejména formulaci "zavazuje se na vlastní
vrub snášet uložené pokuty a penále".
(jen z důvodu, že firma pokutu,penále sama zaplatí a pak nárokuje po účetní).
>dotaz: pokud účetní chybu udělá, ve smlouvě toto nijak podepsané nemá, není zodpovědná za své chyby podle nějakého zákona?
>>>>
>>>
>>
>>Souhlasím s Vladimírem, že je zcela logické, pokud
>>firma požaduje zodpovědnost za vedení účetnictví.
>>Formulace se mi ovšem nelíbí, pravděpodobně bych
>>žádala právníka, aby upravil zejména formulaci
>>"zavazuje se
>>na vlastní
>>vrub snášet uložené pokuty a penále".
>>(jen z důvodu, že firma pokutu,penále sama zaplatí a
>>pak nárokuje po účetní).
>
>jen na vysvětlenou: pochopitelně souhlasím s tím, že
>externí smluvní účetní musí být vázána ve smlouvě
>odpovědností za chyby, které zaviní a mající za následek
>nějaký postih, ale takto naformulované je to hrůza a
>děs, toto bych nikdy nepodepsal.
==>dotaz: pokud účetní chybu udělá, ve smlouvě toto nijak podepsané nemá, není zodpovědná za své chyby podle nějakého zákona? == jistěže ano - viz §373 an. Obch. z.
Celý navrhovaný text ve smlouvě silně připomíná závazek koletivu
BSP ke slavnám výročím: Budeme chodit včas do púráce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 8. 2011 14:05
Dobrý den,
jak máte nastavené smlouvy o vedení účetnictví? Mám uzavirat smlouvu o vedení účetnictví a ta firma mi tam chce dát tento odstavec:
Dodavatel bere odpovědnost za případné účetní nedostatky a sankce uplatněny kontrolními orgány, které byly zapříčiněny vinou dodavatele a zavazuje se na vlastní vrub snášet uložené pokuty a penále.
A já nejsem nikde pojištěna a docela se toho obávám.
Můžete mi někdo prosím napsat vaše zkušenosti a rady?
Děkuji moc