Re: Rodičovská dovolená - odstupné
na rodič. dovolené mohla dcera být max. do 3 let dítěte, takže 4. rokem již na rodič. dovolené být nemůže
zažádala si o neplac. volno, které jí bylo povolené čerpat? Pokud ne, tak je to docela problém. Zam-tel může říci, že ji vedl na neoml. absenci (to by měla za celý rok dluh na pojištění na ZP), takže nakonec bude ráda, když se se zam-telem domluví a ukončí PP dohodou (bez odstupného).
Ano, je to jak píšete (výpověď, 2 měsíce, odstupné), to že je na nepl. volnu není podstatné. Jasně že zam-tel se snaží vyváznout co nejlevněji a podstrkuje jí dohodu. S tou ovšem ona nemusí souhlasit a byla by hloupá kdyby jo. Právo zúčastnit se VŘ je dobrej fór.
pokud tedy měla povolené nepl. volno, potom nastoupí zpět do práce
pokud pro ni nemá zam-tel práci, bude ji po dobu výpovědi platit náhradu mzdy (překážka na str. zam-tele) a má nárok na odstupné (3x průměr. )
mohou se dohodnout i na uk. PP dohodou, ale měla by trvat na tom, aby byl uvedený důvod - nadbytečnost (kvůli nároku na odstupné)
Moc díky. Já si jen nebyla jistá, zda je to stejné když byla doma čtyři roky a ne jen tři. Všude píší o třech letech, tedy rodičovské a ne o čtyřech vč. nepl. volna No taky mě docela pobavili s tou nabídkou výběrového řízení. Práci pro ni nemají a přitom jí nabídnou výběrové řízení. Takže opravdu nezáleží, že jde z neplaceného volna?
Ano, protože 2. den nesplňuje podmínku návratu po skončení MD, ale ten 1 den čerpala RD. Když jí bude MD končit ve čtvrtek a v pátek se jí nechce nastoupit, rád zaměstnavatel souhlasí s nástupem až v pondělí = sama se připraví o nejsilnější postavení, které jí zákoník práce přiznává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 8. 2011 17:54
Dobrý den, moc prosím o radu. Rodičovská dovolená mé dcery , která byla čerpána do 4 let věku dítěte bude ukončena dnem 1.9.vč. Dříve dcera pracovala na pozic Accountanti Zaměstnavatel nemá místo a nabídl ji podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru bez odstupného - podle ustanovení § 49 - pouze s nějakou menší mimořádnou odměnou či možnost zúčastnit se výběrového řízení na asistentku,
Což ale nezaručuje, že by ji zaměstnal. Navíc by měla o dost menší mzdu. Nějak se mi to nezdá nevím. Měla jsem pocit, že by ji správně měl dát výpověď - dva měsíce a poté vyplatit odstupné. Jen si nejsem jistá, zda i v případě, když se jedná o čtyřletou rodičovskou. Podle mě by nejen přišla o odstupné, ale i o možnost mít podporu v nezaměstnanosti v plné výši. Nevíte prosím někdo, jak by zaměstnavatel měl správně postupovat v případě ukončení rodičovské za předpokladu, že pro ni nemá místo? Moc a moc všem děkuji za radu. Hanka