Dovoz - polopaticky prosím

• (neregistrovaný)

30. 8. 2011 14:12

Dobrý den,
    mám před sebou náš první případ zaúčtování dovozu zboží, prošla jsem si sice tady historii, ale moc mi to bohužel nepomohlo, bude někdo znalý tak moc hodný mi s tím pomoci a trochu vysvětlit? Děkuji.
    Mám v ruce:
    1. fakturu v EUR od dodavatele
    2. fakturu od přepravce (české DIČ) za dovoz a celní služby bez dph
    3. JSD, kde je uvedena statistická hodnota (už tady nechápu, z čeho nebo jak vypočtená?) a z toho vypočteno dph, clo není uvedeno žádné

Původně jsem předpokládala, že sečtu fa od dodavatele + faktura od přepravce + clo a z toho vypočtu dph, ale tady mne zmátlo, že dph už je na JSD vyčísleno, kdežto clo tam žádné není?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2011 20:13

v.e.n.d.y.

Re: Dovoz - polopaticky prosím
      Máte JSD - znamená to, že jste dovezli z třetí země? Tedy nejedná se o pořízení zboží z jiného členského státu EU? Pak postupujete podle §2 ZDP a dále §38 -1. Základem daně při dovozu zboží podle § 20 je součet
      a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,
      b) vedlejších výdajů vzniklých do prvního místa určení v tuzemsku, popřípadě do dalšího místa určení na území Evropského společenství, pokud je toto místo při uskutečnění zdanitelného plnění známo, pokud nejsou zahrnuty do základu daně podle písmena a),
      c) příslušné spotřební daně, pokud není stanoveno v § 41 jinak.

• 30. 8. 2011 21:58

jp2 (neregistrovaný)

Děkuji vendy, jestli ještě budete mít se mnou trpělivost..
      ano, je to dovoz ze 3.země a přepravní služba nám zároveň zařizovala s dopravou i proclení.
      Základ pro clo je hodnota zboží? Stále nechápu ty údaje na JSD, vyčíslené clo tam není, jen 0, předpokládámn důvodem je zřejmě nízká hodnota zboží (135eur, tj. zhruba 3300 Kč), dále je na JSD údaj statistická hodnota, která je cca 12 tis. Kč (nevím z čeho bylo toto vypočítáno) a v kolonce 47 poplatky je uveden základ právě tato stat. hodnota a z toho vypočteno 20% cca 2500,- po telefonátu na přepr. službu, prý toto je dph a máme ho uhradit. A já teď nevím, jestli je to tak, že řídím tím dph, které vypočetl deklarant na JSD a to uvedu do přiznání, nebo počítám sama, ale to bych se dobrala jiného výsledku.
      Protože bych sečetla hodnotu zboží 3300,- Kč (pokud si správně myslím, že je to základ pro clo) + clo 0,- + faktura za přepravní a celní služby 16 tis. Kč = 19300 základ a dph by mi vycházelo cca 3860,- Kč
      Asi píšu zmateně, ale vzhledem k tomu, že je to první JSD, který vidím, a tak netuším, jestli je běžné, že deklarant počítá i dph, kdybych se aspoň dopočítala stejné částky, tak neřeknu, ale takhle nevím, jak dál.

• 30. 8. 2011 22:05

v.e.n.d.y.

Při dovozu z 3. zemí používá celnice kurz platný 3. středu v měsíci, možná o to se lišíte. Nicméně doprava by v tom měla být započítána. Zkuste se spojit s deklarantem a vyjasnit si to.

• 30. 8. 2011 22:21

jp2 (neregistrovaný)

Kurzem se nelišíme, on tam byl i uveden, 135Xkurz=3300 (v kolonce hodnota zboží) , ale statistická hodnota bylo uvedeno cca 12 nebo 13 tis. , a to je to, co nevím, proč tak je.....zítra zkusím zavolat, ale po dnešku, kdy mi nedokázali říct, proč není vyčíslené clo (ta nízká hodnota mě napadla až později), tak nevím, nevím...ale děkuji!

• 31. 8. 2011 9:23

jp2 (neregistrovaný)

Re: Dovoz - ještě někdo poradí?
      hodnota zboží (135eur, tj.
      >>>zhruba 3300 Kč), dále je na JSD údaj statistická
      >>>hodnota, která je cca 12 tis. Kč (nevím z čeho bylo
      >>>toto
      >>>vypočítáno) a v kolonce 47 poplatky je uveden základ
      >>>právě
      >>>tato stat. hodnota a z toho vypočteno 20% cca 2500,-
      >>>po telefonátu na přepr. službu, prý toto je dph a
      >>>máme
      >>>ho uhradit. A já teď nevím, jestli je to tak, že
      >>>řídím
      >>>tím dph, které vypočetl deklarant na JSD a to uvedu
      >>>do
      >>>přiznání, nebo počítám sama, ale to bych se dobrala
      >>>jiného výsledku.
      >>>Protože bych sečetla hodnotu zboží 3300,- Kč (pokud
      >>>si
      >>>správně myslím, že je to základ pro clo) + clo 0,- +
      >>>faktura za přepravní a celní služby 16 tis. Kč =
      >>>19300
      >>>základ a dph by mi vycházelo cca 3860,- Kč
      >>>Asi píšu zmateně, ale vzhledem k tomu, že je to první
      >>>JSD, který vidím, a tak netuším, jestli je běžné, že
      >>>deklarant počítá i dph, kdybych se aspoň dopočítala
      >>>stejné částky, tak neřeknu, ale takhle nevím, jak
      >>>dál.
      >>Při dovozu z 3. zemí používá celnice kurz platný 3.
      >>středu v měsíci, možná o to se lišíte. Nicméně
      >>doprava
      >>by v tom měla být započítána. Zkuste se spojit s
      >>deklarantem a vyjasnit si to.
      >Kurzem se nelišíme, on tam byl i uveden, 135Xkurz=3300
      >(v kolonce hodnota zboží) , ale statistická hodnota
      >bylo uvedeno cca 12 nebo 13 tis. , a to je to, co nevím,
      >proč tak je.....zítra zkusím zavolat, ale po dnešku,
      >kdy mi nedokázali říct, proč není vyčíslené clo (ta
      >nízká hodnota mě napadla až později), tak nevím,
      >nevím...ale děkuji!
      Pokračování....po telefonátu s deklarantem jsem se dozvěděla, že jeho výpočet musíme brát jako platný pro přiznání dph. Rozdíl ve vyměřovacím základu je způsoben tím, že on k ceně zboží připočte cenu dopravy dle tabulek. A já bych připočetla přesnou cenu dle faktury, kterou nám přepravní a celní služby vyfakturovali. Jen se chci ujistit, funguje to u ostatních taky tímto způsobem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).