Re: FÚ kontrola mzdy
odvody pojistného co se jich netýkají neověřují? Ani docházku? Mzdové listy asi jistě ano, zda jsme odvedli daň atd. No nervózní jsem z toho tedy silně :(
U nás kontrolovali mzdové listy, měsíční rekapitulace. Zda je správně vypočítané roční zúčtování, všechny doklady ke slevám a daňovým zvýhodněním (rodné listy, potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů, že si neuplatňuje daň. zvýhodnění), správně vyplněná růžová prohlášení, vystavená potvrzení o zdanitelných příjmech, každoročně zasílané vyúčtování zálohové a srážkové daně za firmu, toť asi vše.
děkuji všem, už jsem si to sepsala, jen jsem právě zjistila, že nemám ani jeden jediný rodný list :( bože jak to udělala :( no snad zákony platily stejně jako nyní v dani z příjmů, tak to zkontroluji a pokusím se zajistit co nejvíce rodných listů, oddací listy pro uplatnění manželky a čestné prohlášení atd. :(
Ještě jednou všem děkuji
(3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
a) úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojeného, v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
Nikde nevidím, že mzdová účetní (plátce daně) musí kopírovat a uschovávat kopie rodných listů dětí. Sama to dělám naprosto vyjímečně - a to se ještě nechávám na kopii napsat pracovníkem, že souhlasí s uděláním kopie a s jejím uschováním v personální složce u zaměstnavatele.
Potvrzení od zaměstnavatele druhého rodiče (pokud je zaměstnaný) že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů, musíte mít založené, musíte se podívat i do ostatních příslušných §§.
Můj příspěvek byl jen k tomu, že nemůžete jen tak kopírovat a zakládat úřední doklady, které patří zaměstnanci. Ani zákon to po Vás nechce.
tento už věřte mi mám přečtený ze všech stran, mi řekněte
a) úředním dokladem prokazující totožnost dítěte
b) předložením průkazu ZTP/P
c) jsou-li oba manžele zaměstnaní, potvrzením zaměstnavatele manželky (manžela)....
možná b) je předložení ale a je úředním dokladem ne předložením úředního dokladu, to bych pak i za c) mohl vidět potvrzení a vrátit jej rodičům, včetně dokladu o životním a penzijním pojištění. Opravdu nevím, kde je jasně psané, že toto FÚ nevyžaduje... Všechny paní účetní, kterých jsem se ptala to mají a požadují, byla bych ráda, kdyby jste měla pravdu, jen se bojím, že ne každý FÚ to vidí stejně a mohla bych to napravit, dokud mám ještě čas alespoň u některých zaměstnanců
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2011 11:59
prosím, co všechno kontroluje Finanční úřad u mezd? Rodné listy dětí nebo nějaké dokumenty ověřující rodiče také požadují? Je to nutnost pro daňové zvýhodnění?
Děkuji moc