Re: Jak hlídáte,aby jste nespadli do DPH
Už nějakou dobu ne - hlídáte datum zdanitelného plnění - ne datum přijetí peněz (to bylo dřív) - takže hlídáte podle data na faktuře
Pokud přinese OSVČ jednou za rok doklady ke zpracování, tak je upozorním, že si musejí hlídat povinost registrace k DPH sami
Sama jsem používala tabulku v exelu
Já myslela, že se bere období po sobě jdoucích 12 kalendářních měsíců a až po skončení tohoto období se pak následně v novém roce v lednu řeší registrace k dph nebo se pletu? I když vy možná myslíte osvč, kteří nosí doklady až v březnu za celý předochozí rok a to už je trochu pozdě, jeslti se tedy nepletu... díky za odpověď
Omlouvám se za své nedostatky, zamotala jsem se v tomto odstavci.
Osoba povinná k dani, která má sídlo nebo místo podnikání v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za částku 1 000 000 Kč za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců, pokud tento zákon nestanoví jinak (§ 94).
>>>>>>>Mám živnostníka, kterému dělám ročně vyúčtování na
>>>>>>>daních, k dispozici mám v podstatě jen faktury
>>>>>>>příjmuté a
>>>>>>>odeslané. Jak by jste v mé situaci hlídali,jestli se
>>>>>>>nedostane do DPH?
>>>>>>Napadá mě jedině excel. Ovšem chce to podklady po
>>>>>>měsících. protože obrat se nebere za kalendářní rok,
>>>>>>ale
>>>>>>průběžně za 12 měsíců.
>>je to jinak, než si myslíte.Přihláška k registraci do
>>15 dní po skončení kaledářního měsíce, v němž byl
>>překročen obrat.
>>Myslím, že byste měla bedlivě prostudovat zákon o DPH
>>:-(, pokud se tím chcete živit
>
>Omlouvám se za své nedostatky, zamotala jsem se v
>tomto odstavci.
>Osoba povinná k dani, která má sídlo nebo místo
>podnikání v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně,
>pokud její obrat nepřesáhne za částku 1 000 000 Kč za
>nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích
>kalendářních měsíců, pokud tento zákon nestanoví jinak
>(§ 94).
Pavlíno, radí vám tu dobře. Opravdu je potřeba sledovat součty za každých 12 měsíců, tj. leden až prosinec = součet, únor až další leden = součet, březen až další únor = součet atd. Pokud v jakémkoliv období přesáhne obrat milion - nastává povinnost registrace k dph. Mimochodem - otázka "jak hlídat, aby se nedostal do dph" zní tak, jako byste chtěli dělat daňové úniky na dani z příjmů i na dph, tak pozor na to ;-) Nic ve zlém :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 8. 2011 15:22
Mám živnostníka, kterému dělám ročně vyúčtování na daních, k dispozici mám v podstatě jen faktury příjmuté a odeslané. Jak by jste v mé situaci hlídali,jestli se nedostane do DPH?