prosím nikdo neporadí?
>Budeme dělat rekonstrukci lilkusáku, který se ještě
>odepisuje. Spíš z toho vznikne úplně nová budova.
>a) nyní mi došla faktura na "projektové práce". Mám
>tuto FA zaúčtovat na účet 042? Mám si zavést novou
>analytiku?
>Tato rekonstrukce bude vcelku rozsáhlá, žádáme na ni
>dotaci z EU.
>b) Může mi prosím taky někdo poradit, co bude s
>náklady, které vzniknou, co s nimi v případě, když se
>rekonstrukce nebude realizovat z důvodu, že nám dotace
>nebudou přiklepnuty? Budou nedaňové?
>Nevíte, kde se o tom něco dovědět konkrétně? Moc
>děkuji, setkávám se s tím poprvé.
Re: prosím nikdo neporadí?
Veškeré náklady na tuto rekonstrukci účtujte na účet 042, určitě na samostatnou analytiku. V podmínkách čerpání dotací bývá požadavek odděleného účtování, což je splněno i samostatnou analytikou 042 (ověřeno kontrolou loni u nás). Já si dělám oddělenou analytiku na každou rozsáhlejší investici, lépe se sledují jednotlivé jejich náklady, zvlášť když trvá déle než 1 rok. Pokud budete dělat nějaké práce ve své režii, potom na konci roku proveďte aktivaci těchto nákladů (např. mzdy) - účty MD 042, D 624. Pozor na případné vyřazení původní budovy - nesmí se daňově uplatnit, ZC vstupuje do hodnoty nové budovy.
Co s náklady, jestli se investice neuskuteční, si radit netroufám, snad se ozve ještě někdo jiný.
moc děkuji za radu, takže původní stavba se vyřadí a zůstatková cena se připočítá do vstupní ceny nové budovy. To jsem nevěděla, jste moc hodná.
najděte si k zmařené investici
např. rozsudek
Rozhodnutí č:1984
Daň z příjmů: výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení a zdanitelných příjmů; zaplacené úroky z půjčky
I. Zaplacené úroky z půjčky lze považovat za daňový výdaj ve smyslu § 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění účinném pro zdaňovací období roku 2003, i v případě, že podnikatelský záměr, na nějž byla půjčka podnikateli poskytnuta, se dosud neuskutečnil, a podnikateli tak dosud nevznikl očekávaný příjem.
II. Podmínkou daňové uznatelnosti takových výdajů však stále zůstává, že byly vynaloženy za účelem dosažení, zajištění a udržení příjmů, byť očekávaných; a jedná se tedy o výdaje, které bezprostředně souvisejí s podnikatelskou činností, jsou přiměřené, mezi nimi a očekávanými příjmy existuje přímý vztah a daňový subjekt již prokazatelně započal s uskutečňováním podnikatelského záměru. Splnění těchto podmínek prokazuje daňový subjekt.
(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 21.10.2009, čj. 2 Afs 180/2006-64)
moc všem děkuji-jste super
>>>>b) Může mi prosím taky někdo poradit, co bude s
>>>>náklady, které vzniknou, co s nimi v případě, když se
>>>>rekonstrukce nebude realizovat z důvodu, že nám
>>>>dotace
>>>>nebudou přiklepnuty? Budou nedaňové?
>>>>Nevíte, kde se o tom něco dovědět konkrétně? Moc
>>>>děkuji, setkávám se s tím poprvé.
>
> najděte si k zmařené investici
>např. rozsudek
>Rozhodnutí č:1984
>Daň z příjmů: výdaje vynaložené na dosažení, zajištění
>a udržení a zdanitelných příjmů; zaplacené úroky z
>půjčky
>I. Zaplacené úroky z půjčky lze považovat za daňový
>výdaj ve smyslu § 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z
>příjmů, ve znění účinném pro zdaňovací období roku
>2003, i v případě, že podnikatelský záměr, na nějž byla
>půjčka podnikateli poskytnuta, se dosud neuskutečnil, a
>podnikateli tak dosud nevznikl očekávaný příjem.
>II. Podmínkou daňové uznatelnosti takových výdajů však
>stále zůstává, že byly vynaloženy za účelem dosažení,
>zajištění a udržení příjmů, byť očekávaných; a jedná
>se tedy o výdaje, které bezprostředně souvisejí s
>podnikatelskou činností, jsou přiměřené, mezi nimi a
>očekávanými příjmy existuje přímý vztah a daňový subjekt již
>prokazatelně započal s uskutečňováním podnikatelského
>záměru. Splnění těchto podmínek prokazuje daňový
>subjekt.
>
>(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne
>21.10.2009, čj. 2 Afs 180/2006-64)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2011 8:39
Budeme dělat rekonstrukci lilkusáku, který se ještě odepisuje. Spíš z toho vznikne úplně nová budova.
a) nyní mi došla faktura na "projektové práce". Mám tuto FA zaúčtovat na účet 042? Mám si zavést novou analytiku?
Tato rekonstrukce bude vcelku rozsáhlá, žádáme na ni dotaci z EU.
b) Může mi prosím taky někdo poradit, co bude s náklady, které vzniknou, co s nimi v případě, když se rekonstrukce nebude realizovat z důvodu, že nám dotace nebudou přiklepnuty? Budou nedaňové?
Nevíte, kde se o tom něco dovědět konkrétně? Moc děkuji, setkávám se s tím poprvé.