Re: Vypocet ZP pri nemoci
ZP odvádíte vždy z aktuální hrubé mzdy daného měsíce. Tedy v tomto případě 13,5% z 8477,- .
Minimální vyměřovací základ pro odvod pojistného na ZP je 8tis za kalendářní měsíc. Hranici si tedy hlídejte jen, pokud částka klesne pod 8tis. Pak musíte dorovnávat do minima, pokud by hrubá mzda na odpracované dny nestačila.
Je to 2 roky zpet co jsem byl na kontrole VZP. U zamestnancu kteri meli minimalni HM 8000,- a byli nemocni se nedorovnavalo do 8000 ale pocitalo se to tak jak uvadim: deleno poctem kalendarnich dni v mesici a nasobeno poctem kalendarnich odpracovanych v mesici.
Odvede ZP se skutečné mzdy tedy z 8477,- protože minimální vyměřovací základ by byl 8000 : 31 x 28 = 7226,- a vy ho máte větší. Nic doplácet nebudete pokud nemoc trvala do 31.7.
tak to děkuji za uklidnění, asi sem tu debatu špatně pochopila :)
myslela jsem, že když je zaměstnanec nemocný třeba
>>dlouhodobě - tedy celý měsíc HM = 0, tak se ZP
>>neodvádí.
>>Za nemocné neplatí pojistné stát ????
>Samozřejmě platí, ale pokud je nemocný do 28., musí se
>za zbývající dny ZP doplatit, i kdyby to byl víkend a
>zaměstnanec neměl mzdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2011 15:59
Resim tu vypocet vyplaty za srpen a premyslim jestli jsem dobre odvedl ZP za cervenec kdy nemoc zacala. Zamestnankyne onemocnela 29.7., pracovala naposledy 28.7. HM je tedy 8477,- (ma hrubou 8900,-)
Ma se zdravotni odvadet jako 8477*0,135=1145,-Kc nebo jako 8900/31*28=8039,- a 8039*0,135=1086,-Kc? Dekuji za odpoved