Opravná položka k majetku

• (neregistrovaný)

7. 9. 2011 9:52

Dobrý den!
    jak účtovat o opravné položce k majetku? Potřebuji účetně změnit zústatkovou cenu majetku. účetně bylo nastaveno odepisování na 30 let a auditoři chtějí opravit odpisy pouze na 10 let.
    Prosím o radu
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2011 10:56

v.e.n.d.y.

Re: opravná položka k majetku
      Změnila bych způsob účetního odepisování na 10 let, ale to nemá s opravnou položkou k majetku nic společného. Ta vzniká podle mě jinak.

• 7. 9. 2011 11:00

Mirka K (neregistrovaný)

mohu se zeptat jak vzniká opravná položka k majetku? děkuji
      program mi nedovolí zpětně změnit odpisování na 10 let.

• 7. 9. 2011 11:11

Mirka K (neregistrovaný)

našla jsem:
      Příloha č. 2
      Postupy účtování pro podnikatele
      Čl. XII Zásady pro tvorbu a používání opravných položek
      (3) Opravné položky u odpisovaného dlouhodobého majetku, jehož užitná hodnota se běžně snižuje opotřebením, se tvoří v případech, kdy jeho užitná hodnota zjištěná při inventarizaci je výrazně nižší než je jeho ocenění v účetnictví po odečtení oprávek a toto snížení hodnoty nelze považovat za definitivní (za snížení trvalého charakteru).
      Náš ekonom chce abych účtovala na 559/092. Tím pádem mi to ovlivní účetní zůstatkovou cenu i odloženou daň. Je to tak?
      Děkuji za rady

• 7. 9. 2011 17:54

deb (neregistrovaný)

Domluvte se s nimi, pochybuji, že to chtějí opravit i za předchozí roky, ale můžete to změnit směrem dopředu, to by program umožnit měl. Měla byste si říct, jak dlouho ten majetek budete ještě používat (ne nepřiměřeně dlouho) a podle toho udělat odpisy. Opravná položka je jen na přechodné snížení hodnoty majetku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).