Re: OT: neúspěšná maturita
Na ÚP nešel, protože měl v srpnu brigádu na DPP a registrací na ÚP by si to jen komplikoval. Pro S. a další - tady je ten odkaz na článek na webu VZP: http://www.vzp.cz/platci/povinnosti-platcu-pojisteni/metodika/2-3-platce-pojistneho-stat
To by se vztahovalo na případ, že student se rozhodne nepokračovat ve studiu. Byl by třeba v 3. ročníku SŠ a nechtěl by již pokračovat do 4. ročníku. Daňové zvýhodnění by měl do 30.6., za prázdninové měsíce by již nárok na daňové zvýhodnění nevznikl, protože škola by mu dala potvrzení, že studoval do 30.6.
Domnívám se, že potvrzení školy je správné. V časopisu Mzdová účetní 7-8/2011 je na toto téma konzultace. V článku je odkaz na §81/10 zák.č.561/2004 Sb., o předškolním základním...vzdělávání, kde je uvedeno, že "žák přestává být žákem školy dnem následujícím po dni, kdy úspěšně vykonal maturitní zkoušku. Nevykonal-li jednu nebo obě části mat.zkoušky v řádném termínu, přestává být žákem školy 30.června roku, v němž měl vzdělání řádně ukončit." V odpovědi se dále uvádí, že i v tomto připadě se použije "režim prázdnin" (u středních škol) pro posouzení , zda trvá soustavná příprava na budoucí povolání- pokud dítě nevykonává po celý kal.měsíc výdělečnou činnost. Takže za období prázdnin by měli mít rodiče nárok na daň.zvýhodnění.
zák.561/2004
(10) Žák přestává být žákem školy dnem následujícím
po dni, kdy úspěšně vykonal maturitní zkoušku.
Nevykonal-li žák jednu nebo obě části maturitní
zkoušky v řádném termínu, přestává být žákem školy
30. června roku, v němž měl vzdělávání řádně ukončit. Bylo to správně.
Tohle jsem si zkopírovala předloni ze stránek VZP. Už se na ně nedokážu dostat.
Nevykonal-li student v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku nebo závěrečnou zkoušku a byla mu povolena opravná zkouška, odklad zkoušky či její opakování, je nezaopatřeným dítětem v případě střední školy a střední odborné školy do konce školního roku, v němž měl studium ukončit, tzn. do 31. 8. příslušného roku, u středního odborného učiliště a u vyšší odborné školy do konce druhého kalendářního měsíce následujícího po dni, kdy se měla závěrečná zkouška (absolutorium) konat. Toto platí bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činný, takže na brigádu o svých posledních prázdninách jít klidně můžete.
Na chvíli jsem odběhla (na vlak, který mi ujel, takže jsem zpátky), jestli dobře rozumím poslednímupříspěvkům a tomu, co psala Jasná, tak v ZP (má OZP) by snad měli vědět, jak to má být správně a zaměstnavatele přesvědčit na základě citace z článku z VZP, že má nárok na zvýhodnění. Připadně si udělat daň. přiznání a v něm uplatnit i tyto měsíce.
Tohle je z jiného článku:
„Pokud jde o ustanovení § 81 zákona č. 561 Sb., v platném znění, v odstavci 9. shora uvedeného paragrafu se sice hovoří o tom, že žák přestává být studentem střední školy nejpozději dnem 30. června roku, v němž ukončil studium, nicméně období od 1.7. do 31.8. se posozuje jako doba školních prázdnin. Proto na toto období lze jednomu z rodičů poskytnout úlevu na dani z příjmů, aniž by došlo k porušení příslušných právních předpisů (viz ust § 15, odst. 1., písm f) zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů v platném znění, v návaznosti na příslušná ustanovení zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře)."
Já myslím, že u tazatelky se jedná o mylnou informaci z ÚP, s kterou není třeba si příliš lámat hlavu.
V nedávných televizních novinách vystoupila mluvčí min. školství a potvrdila, že v případě neúspěšné maturitní zkoušky je statut studenta do 31.8.
Byla tam krátká reportáž o jedné neúspěšné studentce, které škola také uvedla, že je studentem jen do 30.6. 2011 a na ZP ji nedokázali říct, od kdy si má sama platit pojištění
Mnohdy je lepší obrátit se přímo na instituce, kterých se daná věc týká (zdravotní pojištění na zdravotní pojišťovně atd.) než poslouchat "moudré" rady dam na ÚP, které leckdy nevědí ani to, co by vědět měly. (Jedné mé ovečce nedávno paní na ÚP tvrdila, že když ji zaměstnáme na DPP a pak se znovu přihlásí na ÚP, bude se jí podpora počítat z té DPP. A ostatním dodnes tvrdí, že když jsou po část měsíce na ÚP a zbytek pracují na DPP, že si musí doplatit ZP). Takže než chodit za kovaříčkem, lepší rovnou ke kováři.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2011 12:27
Včera jse mluvila s matkou studenta, který teď v září dělá opravnou maturitní zkoušku. Ve škole mu teď dali potvrzení, že byl studentem jen do 30.6.2011. A když přišel 1.9. na Úřad práce, tak mu tam na základě tohoto potvrzení řekli, že si musí za červenec a srpen zaplatit ZP. Navíc na základě takového potvrzení rodičům nikdo nedá daň. zvýhodnění za prázdninové měsíce, přestože podle zákona je stále nezaopatřeným dítětem - studentem. Našla jsem mu argumentaci na stránkách VZP podle archívu v této diskuzi a jsem zvědavá, jak dopadne. Myslím, že by mu škola měla opravit potvrzení.