Re: pozemek - prosím o radu, nikdo neví
> Prosím o pomoc - s.r.o. koupila pozemek, který
>zhodnocovala - t.j. plynovodní přípojka... neúčtovala o něm
>tedy jako o zboží, ale o majetku. Vše zatím účtovala
>na 042 (tj. plynov.přípojka, poplatky, sekání
>trávy...), nákup. cena = 300.000 + ostatní platby (přípojka,
>zhodnocení, sekání trávy...) = 100.000, na účtu 042 =
>400.000
>Nyní pozemek prodává s tím, že pozemek byl rozdělen na
>2 části (na základě geometrického plánu - rovněž
>zaúčtován na 042) - prodej první části pozemku = 280.000,
>prodej druhé části pozemku = 300.000
>Prosím jak o tomto účtovat a jak to bude s daní z
>převodu nemovitosti (udělat jako jedno přiznání - uvést
>tam celkovou nákupní cenu pozemku a poté uvést, že byl
>rozdělen) nebo jak, je potřeba znalecký posudek na
>každý pozemek zvlášť ?
>
>S tímto jsem se ještě nesetkala, budu ráda za každou
>Vaší zkušenost.
>
>Děkuji a přeji pohodový, i když po středeční události
>dost smutný den :-(
Zdravím po ránu-nevím jak to máte je-li to rozdělené na katastru-tudíž by to mělo být oceněné každá část pozemku zvlášť a prodávala by se např .par. 128/1 za x.... 128/2 za x dala bych ke zdanění celk.částku a v příloze bych vysvětlila oč jde.Ale zeptejte se raději na FU.A to sekání trávy bych nebrala jako zhodnocení pozemku. Doufám,že se Vám k tomu ještě někdo vyjádří.
Zdraví Maxík
Myslím, že plynovodní přípojka není součástí pozemku, ale je samostatným stavebním dílem...
prosím, a jak to mám nyní přeúčtovat z tý 042 - bylo to vše v roce 2010, pozemek se prodává nyní v roce 2011. Daňovka mi právě říkala, ať to zatím nechám na tý 042, teď je nemocná a já bych s tím ráda trochu pohnula, prosím pomůže mi někdo ? Děkuji a hezký den
Pokud jste to nekupovali jako zboží, ale jako majetek, tak už jste asi měli mít dávno(rok 2010) přeúčtováno z 042 na účty majetku (pozemek 031 a přípojka 021...dnem návrhu na vklad(pozemek) a dnem kolaudace(přípojka). Nevím, jestli se přípojka kolauduje, ale každopádně dnem dokončení a převzetí hotové přípojky...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 9. 2011 7:08
Prosím o pomoc - s.r.o. koupila pozemek, který zhodnocovala - t.j. plynovodní přípojka... neúčtovala o něm tedy jako o zboží, ale o majetku. Vše zatím účtovala na 042 (tj. plynov.přípojka, poplatky, sekání trávy...), nákup. cena = 300.000 + ostatní platby (přípojka, zhodnocení, sekání trávy...) = 100.000, na účtu 042 = 400.000
Nyní pozemek prodává s tím, že pozemek byl rozdělen na 2 části (na základě geometrického plánu - rovněž zaúčtován na 042) - prodej první části pozemku = 280.000, prodej druhé části pozemku = 300.000
Prosím jak o tomto účtovat a jak to bude s daní z převodu nemovitosti (udělat jako jedno přiznání - uvést tam celkovou nákupní cenu pozemku a poté uvést, že byl rozdělen) nebo jak, je potřeba znalecký posudek na každý pozemek zvlášť ?
S tímto jsem se ještě nesetkala, budu ráda za každou Vaší zkušenost.
Děkuji a přeji pohodový, i když po středeční události dost smutný den :-(