Konec mateřské a nástup do práce

• (neregistrovaný)

12. 9. 2011 9:34

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mateřská mi bude končit v květnu příštího roku, ale mateřská škola má plno a dítě mi přijmou až v září. Když bych se dohodla se svým zaměstnavatelem, že se do práce vrátím právě až v září tak co se bude dít 4 měsíce? Musím se nahlásit na pracák?
    Děkuji moc.
    Macíček

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 9. 2011 9:40

Líba (neregistrovaný)

Re: Konec mateřské a nástup do práce
      Předpokládám, že mateřská už vám asi skončila a myslíte tím rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel vám může povolit neplacené volno. Na ÚP se hlásit nebudete, protože budete mít zaměstnavatele. Jestli vám zaměstnavatel nepovolí neplacené volno, můžete zůstat doma, dokud neseženete novou práci. Na své zdravotní pojišťovně se přihlásíte jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let a ZP za vás bude platit stát. Přihlásíte-li se na ÚP, stejně nebudete zatím moci práci přijmout, když nebudete mít školku pro dítě.

• 12. 9. 2011 9:42

all (neregistrovaný)

Jen doplním, že pokud vám zaměstnavatel nepovolí neplacené volno (dítě bude mít 3 roky - tedy RD vyčerpána) tak musíte buď nastoupit do práce nebo sama ukončit pracovní poměr, buď dohodou, na tu ovšem nemusí přistoupit, nebo dát dostatečně dopředu výpověď.

• 12. 9. 2011 9:49

Macíček (neregistrovaný)

My jsme zatím předběžně domluvení, že na mě počkají 4 měsíce a záskok tam zůstane do té doby místo mě. Jen mi šlo o to co bude ty 4 měsíce. Takže moc děkuji za radu.
      M.

• 12. 9. 2011 9:45

xy5

mateřská dovolená Vám již dávno skončila
      nyní jste na rodič. dovolené, ale záleží, do kdy jste si zam-tele požádala, že ji budete čerpat - ze zákona je to max. do 3 let dítěte
      kdybyste si o čerpání RD nepožádala, pak má zam-tel za to, že budete RD čerpat do 3 let dítěte a 1. PD po 3. naroz. dítěte se vrátíte zpět do zaměstnání
      neplést s pobíráním RP - ten můžete pobírat až do 4 let dítěte (při splnění podmínek)
      požádala jste o čerpání dovolené ihned po MD? Pokud ne, potom si tuto nevybranou dovolenou budete moci vyčerpat po návratu z RD.
      Pokud byste potřebovala volno, potom můžete zam-tele požádat o neplac. volno, které ale nemusí povolit čerpat, takže to byste pak musela rozvázat PP (to se zajímejte včas u zam-tele, abyste příp. mohla včas dát rozvázání PP, protože na dohodu o uk. PP nemusí on přistoupit a aby to neřešil např. neomluvenou absencí).
      Pokud doložíte, že jste v kat., za kterou je plátcem ZP stát, pak by se z nepl. v. zdrav. poj. nesráželo ( z neoml. absence se ZP platí vždy).
      Na ÚP se můžete přihlásit jen v případě, že nebudete mít zam-tele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).