Ukončení PP zaměst

• (neregistrovaný)

13. 9. 2011 11:11

>Zaměstnavatel odmítá vyplatit odstupné, protože jste
    >ukončila neoprávněně nebo proto, že na to nemá?
    >Zúčtoval ho, ale nevyplatil nebo ho vůbec nezúčtoval?
    >Ukončila jste takto oprávněně, tj. po marném uplynutí 15ti
    >dnů od splatnosti?Nevidím jinou možnost, než domáhat se
    >soudně nebo podat ještě s nějakým jiným věřitelem
    >návrh na konkurs a o dlužnou mzdu požádat ÚP (ale je tam
    >limit).

Ukončila jsem zákonně pro neplacení, ale on se domnívá (nebo to dělá, že se domnívá :-) ) zřejmě z neznalosti že neoprávněně. Doplatil totiž den před tím dlužnou mzdu. Já se rozhodla ukončit, protože nedodržoval termíny delší dobu a nakonec uhradil dubnovou mzdu až v půli července. Jezdila jsem do práce daleko na vl.náklady a nedalo se čekat, že to bude nadále s platební morálkou lepší. Proto jsem skončila (měla na to ze zákona dva měsíce). Odstupné vůbec nepřiznal ani nezúčtoval. Jsme takoví dva, s tím rozdílem, že kolega skončil o něco dříve (před doplacením mzdy) a domnívám se, že bychom mohli podat návrh na insolvenci. Jenže od UP v tom případě asi nic nedostaneme, když zaměstnavatel nemá ani odstupné v účetnictví a běžná mzda nám bude "pravděpodobně" za červenec někdy vyplacena :-).
    A to jsem ještě ani nepodotkla, že nemáme aktuálně nárok na podporu, protože máme nárok na odstupné, protože jsme skončili dle §56 odst. 1, písm. b), i když nám nebylo nakonec přiznáno a vyplaceno.
    Co se týče občansko-právního řízení, mám určité pochybnosti, zda z takové firmy ještě někdy něco uvidíme. Abychom se pouze nezařadili do dlouhé řady čekatelů - zaměstnanců - věřitelů s o mnoho lehčí peněženkou za soudní poplatky a služby právní kanceláře. Máte nějaký nápad ? :-)
    Děkuji Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).