Re: navýšení mezd jen někomu
Teda já bych tu aroganci neměla ..... řekne zaměnstnavatel jak to chce, já to specifikuji písemně ... např. zvýšení pro zaměstnnance , kteří jsou na dobu neurčitou a jsou ve firmě zaměstnáni déle než 6 měsíců , nebo rok ....., dám mu to podepsat , a je hotovo. Abych uvažovala jestli mu vyhovím nebo ne ? Maximálně ho upozorním, že to je ze strany zaměstnanců napadnutelný postup ... pokud by byl.
Paní VH, děkuji, ale přiznám se, že až tak nerozumím. NV 567/2006 Sb znám, zaručenou mzdu z-ci samozřejmě mají. Pokud zaměstnanec jak ve zkušební době, tak z-ec, který tu pracuje rok - dělají stejnou práci se stejnou kvalifikací, domnívám se, že valorizovat mzdu musí z-tel i těmto z-cům ve zkušební době. Nebo se mýlím? Já se nepřu, ale vycházím ze zákoníku § 110. Anebo s přihlédnutím k § 110 odst. 2 by se mohlo u nepřiznání valorizace u z-ců ve zkušební době vycházet ze znění .. ...při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce..?
s tím, že tedy nemají srovnatelnou pracovní výkonnost, no, ale zdá se mi to zavádějící, protože i leckterý nový je někdy výkonnější než ten "starý". Tak nevím :-( a také - co to je s r o v n a t e l n o u pracovní výkonnost - to je také dost široký pojem, já to prostě vidím na valorizaci pro všechny stejně jak zkušební doba, tak stálí. Prosím ještě váš názor, jsem přece jen mzdová.
Já na to koukám z jiného hlediska.
Zkušební doba je od toho, aby se obě strany otestovali.
Zaměstnanec může kdykoliv odejít. Už jen z ekonomického a i psychologického hlediska nebývá žádoucí ve zkušební době zaměstnanci přidávat.Nemůže mu všechno hned spadnout do klína.
Zaměstnavatel na sebe bere větší riziko, on nese následky případného chybného výběru a tím nižší ekonomické návratnosti.
Navíc vy jako mzdová nemůžete vidět do záměrů majitelů a ani se do nich plést. Nejste ten, který do toho dává kapitál. a nepřísluší vám v tom případě ani hlas poradní.
Jen si spočítejte, kolik navýšení spolkne peněz za rok a kolik zakázek musí majitelé (popř. ostatní, za to zodpovědní lidé) obstarat
Já se Vám divím, že si přiděláváte zbytečné starosti. Vaší povinností je prioritně plnit příkazy nadřízeného, tedy majitele firmy, správně účtovat, příp. pokud by rozhodnutí majitele kolidovalo se zákonem, ho na toto upozornit.
O výši mzdy za dodržení zák. regulí rozhoduje zásadně majitel- příp. stat. orgán nebo jím zmocněná osoba, Vám to může být šumafuk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 9. 2011 12:16
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, vedení odsouhlasilo 3% nárůst mezd, ale ředitel to chce odlišit pravděpodobně tak, že novým nástupům např. od 1.6.2011 či zaměstnancům ve zkušební době tento nárůst nechce přiznat. Přiznám se, že ho sice chápu,ale nelíbí se mi to, navíc se domnívám, že to může být považováno za diskriminační, jelikož za stejnou práci musejí obdržet stejnou mzdu. Maximálně, pokud bych mu měla "vyhovět", zvýšení by se dle mého názoru muselo týkat všech a u těch, kterým nechce přiznat, můžou vedoucí "hýbat" s prémiemi, jelikož na tyto ze zákona z-ec nárok nemá. Prosím váš názor či byste znali jiný způsob řešení? Moc děkuji