Dobrý den,
pokud jde o výhodnost uplatnění paušální výdajů, musíte porovnat výši Vašich skutečných výdajů s výší výdajů stanovených jako % z příjmů. Teprve poté lze říci, co je pro Vás výhodnější.
Pokud jde o paušální výdaje, ty jsou v případě řemeslných živností ve výši 80 % z příjmů a pokud jste provozovala jakoukoliv jinou (tj. neřemeslnou) živnost, budou ve výši 60 % z příjmů. O jakou živnost se jedná, zjistíte z přílohy č. 1 živnostenského zákona. Určení procenta paušálních výdajů vychází z § 7 odst. 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění účinném pro rok 2011.
Příjmy z prvního roku podnikání jsou zdaněny stejně jako v dalších letech.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 12. 2011 13:16
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak mám postupovat, když jsem měla ŽL na činnost, ve které jsem nebyla vyučena a po 4 měsících jsem musela živnost pozastavit. Byla to má první činnost na ŽL. Až budu odevzdávat daňové přiznání, myslíte, že je lepší uplatnit při daňovém přiznání metodu paušálu nebo jinou? Jsou v prvním roce ještě nějaké daňové úlevy?
Děkuji za odpověď.