Daňové přiznání - paušální výdaje

• (neregistrovaný)

27. 12. 2011 13:16

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak mám postupovat, když jsem měla ŽL na činnost, ve které jsem nebyla vyučena a po 4 měsících jsem musela živnost pozastavit. Byla to má první činnost na ŽL. Až budu odevzdávat daňové přiznání, myslíte, že je lepší uplatnit při daňovém přiznání metodu paušálu nebo jinou? Jsou v prvním roce ještě nějaké daňové úlevy?

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2012 9:51

bez přezdívky

Dobrý den,

pokud jde o výhodnost uplatnění paušální výdajů, musíte porovnat výši Vašich skutečných výdajů s výší výdajů stanovených jako % z příjmů. Teprve poté lze říci, co je pro Vás výhodnější.

Pokud jde o paušální výdaje, ty jsou v případě řemeslných živností ve výši 80 % z příjmů a pokud jste provozovala jakoukoliv jinou (tj. neřemeslnou) živnost, budou ve výši 60 % z příjmů. O jakou živnost se jedná, zjistíte z přílohy č. 1 živnostenského zákona. Určení procenta paušálních výdajů vychází z § 7 odst. 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění účinném pro rok 2011.

Příjmy z prvního roku podnikání jsou zdaněny stejně jako v dalších letech.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).