Manželka starosty - účetní

• (neregistrovaný)

14. 9. 2011 9:46

Nevíte, zda je povolené, aby manželka starosty pracovala na obecním úřadě jako účetní? Nejedná se o střet zájmů ? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 9. 2011 13:40

... (neregistrovaný)

Re: manželka starosty - účetní
      Ctrl+C+V:
      Dobrý den, dlouhodobě pracuji jako úřednice na obecním úřadě. Můj manžel uspěl v letošních volbách do zastupitelstva obce a je reálná možnost, že bude zvolen starostou. Někteří zastupitelé však poukazují na skutečnost, že já jsem zaměstnaná jako úředník a vidí v tom problém. Proto bych potřebovala zjistit, zda existuje nějaký právní předpis, který by zakazoval skutečnost, že by se manžel stal starostou obce a tím i mým nadřízeným. Vím, že existuje § 318 zákoníku práce, který upravuje pracovněprávní vztah mezi manžely, ale předpokládám, že toto ustanovení se na tuto situaci nevztahuje, protože pracovněprávní vztah nevzniká mezi mnou jako zaměstnancem a starostou, nýbrž mezi mnou jako zaměstnancem a obcí Dvorce jako mým zaměstnavatelem. Děkuji za Vaši odpověď.

Obecně v tom problém nevidíme. Drobné souvislosti by váš manželský poměr mohl mít při projednávání některých věcí na zastupitelstvu obce viz. § 83 odst. 2 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů nebo § 3 zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů, zejména pokud byste vykonávala činnosti v samostatné působnosti. Pokud však vykonáváte správní činnosti v oblasti státní správy, pak by k žádnému střetu zájmů docházet nemělo. Sám fakt, že byste byli manželé není dostačující argument, žádný zákon totiž na tuto situaci konkrétně nepamatuje.

Tento dotaz je zpracován dle právních předpisů účinných ke dni 27. října 2010

Mgr. Ludmila Němcová - odd. legislativně-právní Kanceláře Svazu měst a obcí ČR

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).