Re: náhrada mzdy za DPN u směnaře
Neplatí se první 3 směny, ale nejvýš 24 hodin. Píšete, že má směny 12 hodin, takže první neplacené dny budou 7. a 8.9. a další směny do 26.9. platíte.
Promiňte, ale zdá se mi, že se v této problematice moc neorientujete, protože si pletete náhradu mzdy s nemocenskou.
Já jsem psala o náhradě mzdy - o tom, co platí zaměstnavatel v prvních 21 dnech. Nepředpokládala jsem, že může být něco nejasného na slovech "pracovní směny z předem stanoveného rozvrhu směn" - takže ano, jen ty směny, kdy by přišel pracovat, ale nemůže, protože je nemocný. Je to náhrada mzdy a když některé dny nepracuje, nedostává mzdu, takže není co nahrazovat.
Po 21 dnech nemoci přebírá výplatu OSSZ a platí nemocenské - za kalendářní dny a z úplně jiného průměru než který používáte pro placení náhrady vy jako zaměstnavatel.
Víte, jakým průměrem náhradu zaplatíte a jak ten průměr zredukujete?
Děkuji za rady. Náhradu mzdy vyplácím celkem často, takže je mi jasné, co je náhrada mzdy, z čeho se platí a co je nemocenská a z čeho ta se vypočítává. Nyní ale prvně řeším nemoc v nerovnoměrném rozvržení pracovní doby a nebyla jsem si jistá, od kdy se přesně počítají dny za náhradu a po jakou dobu těch 21 dní je. Ale ted už je mi vše jasné :-) Děkuji moc za vaše postřehy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
14. 9. 2011 12:27
Zam-ec, který pracuje nepravidelně (krátký x dlouhý týden po 12h.), 6.9.2011 onemocněl. V tento den měl volno, směnu měl naplánovanou až na nadcházející den 7.9. a 8.9.2011. Uvažuji správně, že když se náhrada neproplácí za prvních 24h, nebude proplacena náhrada už jen za 7.9.? S tím, že 8.9.2011 již náhrada bude? Dále 21 dní náhrady, kterou hradí zam-tel, bude v tomto případě končit 26.9.? Je to tak? Díky za ověření.