Re: Propustka k lékaři
Doprovod byl nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo prac.dobu-tolik úryvek z NVč.590/2006 Sb., nezbyde než posuzovat individuelně, zkoumat důvod doprovodu na gyn., pohled na ultrazvuk. vyš. mimi se mi nezdá nezbytně nutný, nebo ho lze nechat na mimo prac.dobu, možná také v té době hlídají malé děti, které jsou v péči matky, a když musí k lékaři co s dítetem. Prostě nezbyde než posuzovat individ. Propustky na logopedii neuznáváme stejně jako třeba rehabilitace, masáž čehokoliv ve svém volnu prosím. Je to děs, být objektivní.
Jak to myslíte, že se celý den neukáže ? Proplácí se doba nezbytně nutná a ještě jsem chlapa na gyn. ambulanci teda celý den neviděla. Spíše se zaměřte na důslednou kontrolu "doby nezbytně nutné" (lékař je povinen zapsat dobu od - do ,tzv. součinnost) a vy plaťte opravdu jen dobu nezbytně nutnou a zbytek omluvte, ale neplaťte. Uvidíte jak rychle se to změní. Chce to jen párkrát obvolat lékaře a zkontrolovat jeho a vaši pracovní dobu. Já taky měla onehdá hovor s panem obvodním lékařem, který má v pátek ordinační hodiny od 8.00 do 11.00 a pracovnici potvrdil propustku na celý den, tj. od 6.30 do 15.00. Tak jsem se ho otázala , zda s ní pobýval až do 15.00 v ordinaci , obzvláště v pátek - zaplatili jsme 3 hodiny a zbytek neplacený , protože najednou si pan doktor vzpomněl, že dotyčná si byla pouze napsat léky .....
Domníváte se, že když budete trvat na tom, aby byl napsán příchod/odchod, že bude tento údaj opravdu napsán lékařem? Že si ho zam-ec nenapíše sám? Pokud máte podezření na zneužívání propustek, tak si lékaři zavolejte, zda bylo ošetření nutné a příp. si zjistěte jeho ordinační hodiny. Už se stává, že někteří lékaři mají alespoň 1 den ordinační hodiny až do odpoledních hodin. Pokud zjistíte, že si zam-ec získává razítka různým způsobem (k lékaři nechodí, ale nechá si to jen potvrdit), pak se podle toho zařiďte.
uvidíme, co přinese novela Zák. práce, zda v tomto nebude nějaká změna a také co udělá "standardní" a "nadstandardní" péče (pokud se bude mět u lékaře platit, tak třeba lidé ani k lékaři chodit nebudou, pokud to opravdu nebude nutné)
něco takového mi už říkala babička, že se kdysi volal lékař až když se umíralo...
Podělím se o zkušenosti z praxe .... mám ráznou majitelku firmy .... individuálně posoudí jednotlivé propustky a uzná čemu uvěří. někomu skoro všechno protože je to poctivý pracovník a stane se, že je člověku ouvej a lítá po doktorech. A jinému skoro nic, protože je to flink ...... a reakce na stížnosti .... žalujte mě, já vám to nevěřím.
Jsem ráda, protože jako účetní mi nepřísluší tyto věci posuzovat. Mám lístek a jedu podle něj.
V naší firmě (cca 55 zam.) to máme ošetřeno tak, že vyplácíme tzv. bonus (dané procento z hrubé mzdy za odprac. hodiny). A v případě, kdy si zaměstnanec nechá proplatit lékaře, o bonus přijde. Pokud bonus chce, čas strávený u lékaře si napracuje. Pan šéf měl totiž v minulosti problémy právě s přemírou propustek, tak to ošetřil takto a podle mě to funguje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
15. 9. 2011 13:38
Prosím Vás..u nás ve firmě se to rozmohlo jak houby po dešti a já nevím co s tím..a pan ředitel chce prověřit jak to udělat..Jsme firma kde je 40 chlapů a 5 žen..A pánové nosí propustky od lékaře z gynegologie jak o život...nebo příjmová gyne. ambulance a už se celý den neukáže. Někdo má doprovod nutný a někdo ne..Můžete mi prosím sdělit, jak u vás prověřujete propustky nebo jak to ošetříte..aby to nebylo zneužíváno?
Má chlap nárok na propustky z gynekologie a jak se uznávají propustky z logopedie?