Re: Počáteční stav při přechodu z DE na
Mám to proti 491 zaúčtované, postupovala jsem dle výše uvedené adresy. Dneska jsme si vyjeli rozvahu a nelíbí se mi, že základní kapitál je mínusový. Rozdíl mezi pohledávkami a závazky po nasazení počátečních stavů byl plusový, přibl. 400 tis., ale je tam vysová osobní spotřeba majitelů, kterou účtuji na samostatnou analytiku 491 a rozdíl se projevil právě mínusovým základním kapitálem. A teď nevím, jak s tím naložit, aby se to srovnalo. H.
Ještě na upřesnění - tím "základním kapitálem" myslíte souhrn účtů 491x , že? Můžete někam na web dát k nahlédnutí tu počáteční rozvahu? Samozřejmě vymažte identifikační údaje firmy :-)
Kontakt na sebe vám můžu dát, ale preferuji řešení problémů zde na BC, neboť se může zapojit víc lidí - a víc hlav víc ví :-) Nalezené řešení také může prospět i mnoha jiným účetním - i v budoucnosti.
Ano je to souhrn 491
491000 osobní spotřeba MD 1,023 tis. Kč
491100 základ 321,325... D 1,612 tis. kč
491200 dph z 321 D 312 tis. Kč
491300 daň.neúč. 221,211 ap. MD 752 tis. Kč
491400 základ 311,112 MD 1,430 tis. Kč
491500 343 z 311 MD 96 tis. Kč
Proto jsem se ptala, jestli ta čísla, která uvádíte, jsou z POČÁTEČNÍ rozvahy :-)) Podle toho jsem taky odpovídala :-) Pokud to jsou výběry letos a čísla jsou z aktuální rozvahy, tak to je samozřejmě dobře, že tu osobní spotřebu účtujete MD 491 D2x1. Takže jiný dotaz - máte v tom účetnictví letos opravdu vše zaúčtováno? Souhlasí vám třeba i stav majetku, souhlasí vám zůstatky neuhrazených faktur (321,311), máte proúčtované všechny úhrady faktur a peníze máte přijaté na účtu či v pokladně? Souhlasí vám průběžné položky i zůstatky v pokladnách? Atd. dotazů by mohlo být víc. Doporučuju vám přizvat si na konzultaci a na kontrolu účetnictví někoho z vašeho okolí, ideálně někoho, kdo účtuje ve stejném programu jako vy. Zkuste sem uvést, v čem účtujete a z jakého regionu jste, třeba se najde někdo vhodný.
Všechny PS jsem zaúčtovala, účtuji v Pohodě a jsem od Benešova u Prahy. Normální PU dělám, ale fyzickou osobu v podvojném účetnictví zpracovávám prvně, tak pro jistotu. Jinak děkuji za Vaši snahu mi pomoci. Ostatní účty si inventarizuji průběžně, takže uvidím. mě nejvíce právě zarazil ten účet 411, že se v pasivech objevuje s minusem.
Oprava 411 nahrazuje u fyzické osoby 491. A ještě se zeptám, z vašich stránek jsem čerpala pro převod a např. u ZP a SP OSVČ, kde se neplatili zálohy, ale mám v PS částku z přehledů, jsem zaúčtovala 336 proti 491. Nemá být tento předpis proti 526 a to samé u DPFO, kde nejsou zálohy, ale rovnou předpis?
Máte na mysli předpis ZP, SP a DPFO za rok, kdy ještě vedli DE? Tam bych účtovala opravdu 491/3xx a úhrady 3xx/2x1. V dalších letech bych účtovala úhrady záloh 3xx/2x1, předpis zpětně za celý rok 5xx/3xx a doplatek 3xx/2x1, případně vrácený přeplatek 2x1/3xx. Názory se ale různí a není velkou chybou ani účtovat i zálohy na SP, ZP a DPFO přímo proti 5xx a předpisy vůbec neúčtovat = tj. vynechávat účty 3xx. Ono to v účetnictví FO vyjde nastejno i daňově :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 9. 2011 21:33
Dobrý večer, prosím, při zadávání PS nezaplaceného ZP a SP majitelů /OSVČ/ se účtuje 526/491? a taktéž u DPFO dle přiznání 591/491? Děkuji za radu H.