Re: daňový bonus na 3 děti-poprvé
Nic odesílat nebudete, musíte žádat každý měsíc podle
ŽÁDOSTI podle § 35d odst. 5 zákona o daních z příjmů1)
o poukázání chybějící částky vyplacené plátcem daně poplatníkům
na měsíčních daňových bonusech.formulář:
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?CPodani=51376707
Pokud jsme již daň zaplatili, tak požádám o vrácení daňového bonusu a rozdíl se pak vyrovná v ročním zůčtování?
Asi neplete, možnost je žádat měsíčně tiskopisem:
Žádost podle § 35d odst. 5 zákona o daních z příjmů o poukázání chybějící částky vyplacené plátcem daně poplatníkům na měsíčních daňových bonusech
a nebo jednou za rok :
Žádost podle § 35d odst. 9 zákona o daních z příjmů o poukázání chybějící částky vyplacené plátcem daně poplatníkům na doplatku na daňovém bonusu z ročního vyúčtování záloh a daňového zýhodnění
tiskopisy najdete tady:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/66.html?year=PRESENT
Dovolím si doplnit doplnit odpověď xJ:
Pokud Vám vychází po zpracování mezd bonus, který je vyšší než záloha podáváte "měsíční" žádost dle §35d odst. 5. Klidně můžete podat žádostí více najednou, např. 12 za celý rok, ale na každý měsíc musí být 1 žádost. Je zcela na Vás, jestli budete podávat 1 žádost vždy po zpracování mezd nebo např. při podání vyúčtování za 2011 podáte všech 12 žádostí. To záleží na tom, jak spěcháte na vrácení přeplatku. Jsou to Vaše peníze. To zřejmě měla v úmyslu i Vaše bývalá účetní. Ten druhý typ žádosti "roční" podle §35d odst.9 se podává v případě, že v roce 2012 provedete zaměstnanci roční zúčtování za 2011, na základě kterého mu, po uplatnění různých slev, vznikne bonus.
Já ve Vašem případě bych podala žádost o vyplacení bonusu "měsíčního", kde bych uvedla bonus 2901,- poníženo o zálohu 1500,- , rozdíl 1401,- žádáte o vrácení. Na tu částku 1500,- kterou jste již odvedli bych podala samostatnou žádost sepsanou ve wordu s tím, že byla chybně odvedena a žádáte o její vrácení. Píšete že to tak bude vycházet každý měsíc, takže je zbytečné to tam nechávat. Takto Vám to potom bude pěkně sedět na vyúčtování, které budete podávat v příštím roce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
16. 9. 2011 13:30
Moc prosím o radu, setkala jsem se s tím poprvé. Udělala jsem mzdy za 8/2011. Vyšla mi zálohová daň Kč 1 500,--. Jeden zaměstnancec uplatňuje 3 děti, vyšel mu bonus Kč 2 901,--. Mám uhradit daň Kč 1 500,-- a po uplynutí roku žádat o tyto bonusy? Nebo daň nehradit a žádat každý měsíc (určitě to bude vycházet každý měsíc)? Mzdy jsem přebrala v rychlosti a předchozí účetní nekomunikuje. Děkuji.