Re: DPP a prohlášení popl....
Pokud nemáte podepsáno jinde, nemají právo vám zakazovat podepsat Prohlášení u nich. Nenechte se.
Zákon o daních z příjmů §38k:
(4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 odst. 3 a přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o tom,
a) jaké skutečnosti jsou u něho dány pro přiznání slevy na dani podle § 35ba , popř. kdy a jak se změnily,
b) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani,
c) jaké skutečnosti jsou u něho dány pro přiznání daňového zvýhodnění na vyživované dítě (§ 35c), popřípadě kdy a jak se změnily a jedná-li se o zletilé studující dítě, že nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,
d) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě u jiného plátce daně a že daňové zvýhodnění na to samé vyživované dítě za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje jiná osoba.
.....nedejte se, pohrozte návštěvou finančního úřadu a dotazem na svou situaci.
To už záleží jen na Vás, jestli chcete u takové firmy pracovat. Já vím, není to jednoduché najít dnes práci. Ale znám případy, kdy zaměstnavatel sliboval vyplatit na ruku (na černo) a tito zaměstnanci pak nedostali ani korunu. Zkuste zajít za mzdovou a vysvětlit jí, že i tak malá částka je pro Vás důležitá a oni o nic nepřijdou. Držím palce - jste v právu.
Ještě jedna možnost. I kdyby byla dań srážková, která je jinak konečná, dá se přepočítat na daň zálohovou. A to tak, že do 15.2. podepíšete u nich prohlášení zpětně. Účetní pak musí daň přepočítat, tím se z ní stane daň zálohová a uplatní se sleva. Takže nakonec s tím má mnohem víc práce, než kdyby přijala Vaše podepsané prohlášení hned. Když se takto k tomu staví (a Vy už tam stejně nechcete pracovat), pohrozte jim, že jejich špatný postup budete řešit na finančním úřadě. A o to určitě nestojí.
To mě napadlo taky Karo, ale právě proto, že je to mnohem složitější a pracnější pro mzdovku, tak jsem to ani nenapsala. Nechápu, proč s tím Prohlášením dělají takové caviky. Mzdovce to může být úplně jedno. Naopak, já vždy poradím zaměstnanci výhodnější variantu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 9. 2011 16:58
Dobrý den, podepsala jsem u firmy DPP, ale tvrdí mi, že prohlášení k DPP nemůžu podepsat, mají na to právo? Jak se bránit? Je to třeba jen 270Kč daň, ale za to np. jezdím část měsíce do práce... Děkuji za odpověĎ