Re: zápočtový list - nemoc
Špatně jsem to napsala. Myslela jsem samostatnou přílohu. Mně z programu k ZL (tedy k potrvzení o zaměstnání) vyjede příloha z průměrným výdělkem a příloha s potvrzenou dobou nemoci. Jde mi o to, jestli to po zaměstnancích mám vyžadovat nebo ne. Případnou přečerpanou podpůrčí dobu by si tedy měla zodpovědět sociálka. Kontroly se tak ale netváří. I když si to má hlídat soc. sama, tak se mi stalo, že vyplácela ND dál. To je sice asi jejich problém, ale co potom chudák zaměstnanec, když to má vracet. Mnohdy neví, která bije a přijde se dohadovat do mzdovky.
četla jste § 313?
Tam se o žádné příloze s uvedením doby ND nepíše, proč si přiděláváte starosti? Některý zam-ec by se mohl cítit třeba dotčeně, že ho chcete znevýhodnit, protože když bude mít hodně nemocí, tak to může být signál pro zam-tele a nemusí ho kvůli častým nemocem přijmout (samozřejmě, že toto nebude oficiální důvod nepřijetí do nové přáce)
Kromě toho nevím jak se u vás kontroly tváří, ale tu podpůrčí dobu skutečně hlídá sociálka, mně se tedy ještě nestalo, že by sociálka vyplácela nemocenskou po uplynutí podpůrčí doby. Kromě toho sám chudák zaměstnanec se může zajímat, jestli se mu náhodou neblíží konec podpůrčí doby, když ví, že dlouho marodí nebo před touto nemocí míval časté delší nemoci. Ale podle mých zkušenosti sociálka mu posílá upozornění tak v polovině podpůrčí doby.
Zvláštní potvrzení s průměrným výdělkem je správné, ale vydává se na požádání zaměstnance. Průměrný čistý výdělek je potřeba pro ÚP, který mu podle toho vypočítá podporu, ale na to mají Úp svůj formulář.
Mě zarazila i ta příloha s průměrným výdělkem. Pro ÚP ho uvedu do příslušného formuláře, ale proč ho dávat každému pro budoucího zaměstnavatele? Často ho vídám přímo na Potvrzení o zaměstnání. Podle mě to není údaj, který by se měl takhle paušálně sdělovat a zaměstnavatel ho ani na nic nepotřebuje. Pro daňové zúčtování je to k ničemu, a jiný význam pro zaměstnavatele nevidím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
19. 9. 2011 8:45
Dobrý den,
stále častěji se setkávám s tím, že zaměstnanci přinesou ZL bez potvrzených dnů nemoci. Jejich bývalí zaměstnavatelé se vymlouvají na to, že jim to program neuvádí. Znamená to tedy, že vzhledem k tomu, že nemocenskou vyplácí sociálka, nemusí se nemoc na ZL uvádět? Nikde jsem se ničeho nedopátrala. Podpůrčí dobu si raději počítám nadále sama, protože se mi ještě nestalo, že bych dostala od sociálky upozornění na její brzké vyčerpání.
Děkuji za odpověď