Hlavní navigace

Chybně započtené dan. zvýhodnění dítě

  • (neregistrovaný)

    19. 9. 2011 9:54

    Dobrý den,

    mám problém s zřejmě chybně odvedenou daní za zaměstnance, nenahlásil mi, že dítě úspěšně promovalo na vysoké škole letos v květnu a dále průběžně pracovalo na HPP, tedy červen-srpen celé měsíce. Nyní jsem po něm chtěla potvrzení o studiu, tak jsem se to dozvěděla. Bohužel jsem mu vesele toto dítě uplatňovala na daň. zvýhodnění, což je tuším špatně. Jak nyní postupovat, musím mu ted dodatečně daň strhnout za červen-srpen?

    Předem děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 9. 2011 10:07

      Kara (neregistrovaný)

      Re: chybně započtené dan. zvýhodnění dít
      Ano, opravit (srazit a odvést dań) ihned. Pokud složiol státnice v květnu (na dni promoci nezáleží) a stále, tj. už celý červen pracovalo, tak zvýhodnění nenáleželo už od června. Já si to vždycky radši probírám už v dubnu, květnu.. a když vidím, že by se mělol podle potvrzení studium blížit ke konci, radši zjišťuju, co a jak.

    • 19. 9. 2011 10:23

      pem (neregistrovaný)

      Re: chybně započtené dan. zvýhodnění dít
      Děkuji moc :) potvrzení o ukončení studia nebo čestné prohlášení tedy nepotřebuji? Všechno uhlídat se prostě nedá, spoléhám na lidi, že si to pohlídají, ne každý to ale považuje za důležité..

    • 19. 9. 2011 10:07

      pem (neregistrovaný)

      Re: chybně započtené dan. zvýhodnění dít
      Také by mě zajímalo, jestli potřebuji nějaký doklad o té promoci, studentka žádné potvrzení o ukončení nemá, tak jestli se to obejde bez toho a na základě čeho mu tu daň dodatečně mám strhnout? Čestné prohlášení?
      Mám hlásit na Fú tuto chybu nebo se to promítne do ročního vyúčtování?

    • 19. 9. 2011 10:25

      RenataH (neregistrovaný)

      Re: chybně započtené dan. zvýhodnění dít
      Já bych řekla, že je důležité, kyd složila státnice (resp. obhájila diplomku) a ne kdy promovala, protože promoce mohou být třeba i půl roku po státnicích. Aši bych požadovala potrvzení o studiu, podle toho zjistíte, do kdy byla studentem.
      Do ročního zúčtování se to nepromítne, musíte chybu opravit ihned, tj. hlásit i na FÚ.

    • 19. 9. 2011 11:07

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: chybně započtené dan. zvýhodnění dít
      Jen pro zajímavost - co se stane při kontrole FÚ, když zaměstnavatel toto neopraví a nechá to na zaměstnanci? Mému manželovi loni uplatňovali syna, ktrému už bylo přes 26 let. Po našem upozornění, že už nahlásil změnu, to neupravili a po konci roku mi účetní řekla, že už to nejde, když není zaměstnanec, (vím, že je to nesmysl, zvlášť když jsme ujistili, že jim opravenou daň doplatíme), ať si to opraví v daňovém přiznání. Může se stát, že daň doplatí zaměstnavatel, i když se prokáže, že zaměstnanec daň. zvýhodnění vrátil při svém daň. přiznání?

    • 19. 9. 2011 12:20

      HK (neregistrovaný)

      Re: jak nahlásit na FÚ - formulář?
      Má FÚ na toto hlášení nějaký formulář? Na MF ČR jsem nic
      nenašla.
      Díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).