Neplacené volno po RP

• (neregistrovaný)

19. 9. 2011 10:03

Dobrý den,

máme zaměstnankyni, která 29.8. skončila rodičovská dovolená, k 31.8. s ní byl ukončen pracovní poměr dohodou. 30.8 a 31.8. byla na neplaceném volnu. Jak správně spočítám odvody za tyto dva dny. Jsem v tomto začátečník a nerada bych udělala chybu. Budou vůbec odvody nebo bude patřit k těm co celodenně pečují o dítě (3r). Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 9. 2011 10:09

Kara (neregistrovaný)

Re: Neplacené volno po RP
      Pokud už nepobírala rodičovský příspěvek, ale byla na své ZP nahlášena v kategorii "osoba pečující....", tak je pojištěna státem.

• 19. 9. 2011 10:18

Zdena99 (neregistrovaný)

To pochybuju, že byla..a kdyby nebyla? Jak vypočítám odvody? děkuji za ochotu.

• 19. 9. 2011 10:53

Kara (neregistrovaný)

Pokud nebyla (ale to bych si fakt u ní radši zjistila), tak se Zp u nepl. volna počítá takto: 8000 : 31(kal. dny srpna) x 2 (2 dny nep. volna) = 517 Kč (základ). Z toho 4,5 %, tj. 24 Kč hradí ona, 9%, tj. 47,- zaměstnavatel.

• 19. 9. 2011 11:06

Zdena99 (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
      >>>>
      >>>>máme zaměstnankyni, která 29.8. skončila rodičovská
      >>>>dovolená, k 31.8. s ní byl ukončen pracovní poměr
      >>>>dohodou. 30.8 a 31.8. byla na neplaceném volnu. Jak
      >>>>správně
      >>>>spočítám odvody za tyto dva dny. Jsem v tomto
      >>>>začátečník a nerada bych udělala chybu. Budou vůbec
      >>>>odvody
      >>>>nebo bude patřit k těm co celodenně pečují o dítě
      >>>>(3r).
      >>>>Děkuji za pomoc.
      >>>
      >>>Pokud už nepobírala rodičovský příspěvek, ale byla na
      >>>své ZP nahlášena v kategorii "osoba pečující....",
      >>>tak
      >>>je pojištěna státem.
      >>
      >>To pochybuju, že byla..a kdyby nebyla? Jak vypočítám
      >>odvody? děkuji za ochotu.
      >

Karo,

děkuji moc za výpočet, už jsem si to tu zkusila a ověřila si tak, že to mám správně, moc mi to pomohlo. Zaměstnankyně opravdu se ZP nic neřešila.

Díky a pěkný den
      >Pokud nebyla (ale to bych si fakt u ní radši
      >zjistila), tak se Zp u nepl. volna počítá takto: 8000 : 31(kal.
      >dny srpna) x 2 (2 dny nep. volna) = 517 Kč (základ). Z
      >toho 4,5 %, tj. 24 Kč hradí ona, 9%, tj. 47,-
      >zaměstnavatel.

• 19. 9. 2011 13:36

R.K. (neregistrovaný)

Pokud o dítě celodenně pečovala, tak je plátce stát a ZP se neovádí.

• 19. 9. 2011 13:47

Kara (neregistrovaný)

To jistě, ale to musí mít na své ZP oznámeno, že pečuje celodenně o dítě (čili musí tam být v té kategorii zaregistrovaná).

• 19. 9. 2011 14:05

R.K. (neregistrovaný)

Stejnou situaci jsem řešila před měsícem. Zaměstnavatel kódem U oznámí ukončení rodičovské dovolené. Dále kódem L oznámí, že je osobou pečující o dítě do 7 let. (Kód T ukončuje kód L).

• 19. 9. 2011 14:08

RenataH (neregistrovaný)

A jak to ten zaměstnavatel může vědět ? Ten přece neví, zda paní nedává dítě na celý den do školky, v tom případě by totiž nebyla celodenně a řádně pečující o dítě do 7 let. Je na mamině, aby se nahlásila na ZP, že pečuje o dítě a ne na zaměstnavateli, když notabene končí PP.

• 19. 9. 2011 15:55

Ivča1 (neregistrovaný)

>>>>>>>>>Dobrý den,
      >>>>>>>>>
      >>>>>>>>>máme zaměstnankyni, která 29.8. skončila rodičovská
      >>>>>>>>>dovolená, k 31.8. s ní byl ukončen pracovní poměr
      >>>>>>>>>dohodou. 30.8 a 31.8. byla na neplaceném volnu. Jak
      >>>>>>>>>správně
      >>>>>>>>>spočítám odvody za tyto dva dny. Jsem v tomto
      >>>>>>>>>začátečník a nerada bych udělala chybu. Budou vůbec
      >>>>>>>>>odvody
      >>>>>>>>>nebo bude patřit k těm co celodenně pečují o dítě
      >>>>>>>>>(3r).
      >>>>>>>>>Děkuji za pomoc.
      >>>>>>>>
      >>>>>>>>Pokud už nepobírala rodičovský příspěvek, ale byla na
      >>>>>>>>své ZP nahlášena v kategorii "osoba pečující....",
      >>>>>>>>tak
      >>>>>>>>je pojištěna státem.
      >>>>>>>
      >>>>>>>To pochybuju, že byla..a kdyby nebyla? Jak vypočítám
      >>>>>>>odvody? děkuji za ochotu.
      >>>>>>
      >>>>>
      u nepl. volna počítá takto: 8000
      >>>>>>: 31(kal.
      >>>>>>dny srpna) x 2 (2 dny nep. volna) = 517 Kč (základ).
      >>>>>>Z
      >>>>>>toho 4,5 %, tj. 24 Kč hradí ona, 9%, tj. 47,-
      >>>>>>zaměstnavatel.
      >>>>Pokud o dítě celodenně pečovala, tak je plátce stát a
      >>>>ZP se neovádí.
      >>>
      >>>To jistě, ale to musí mít na své ZP oznámeno, že
      >>>pečuje celodenně o dítě (čili musí tam být v té
      >>>kategorii
      >>>zaregistrovaná).
      >>
      >>Stejnou situaci jsem řešila před měsícem.
      >>Zaměstnavatel kódem U oznámí ukončení rodičovské
      >>dovolené. Dále
      >>kódem L oznámí, že je osobou pečující o dítě do 7
      >>let.
      >>(Kód T ukončuje kód L).
      >A jak to ten zaměstnavatel může vědět ? Ten přece
      >neví, zda paní nedává dítě na celý den do školky, v tom
      >případě by totiž nebyla celodenně a řádně pečující o
      >dítě do 7 let. Je na mamině, aby se nahlásila na ZP, že
      >pečuje o dítě a ne na zaměstnavateli, když notabene
      >končí PP.

U nás to záviselo taky na oznámení zaměstnavatele. Celé prázdniny nebyl schopen mě nahlásit, že jsem na neplaceném volnu a celodenně pečující o dítě, neustále jsem volala do pojišťovny a oni mě opakovaně ujišťovali, že to není moje starost, ale problém firmy.

• 19. 9. 2011 16:10

Kara (neregistrovaný)

Máte to trochu popletené (a možná to má popletené i úřednice na Vaší zdravotní pojišťovně). Pokud Vám skončí rodičovská i pobírání rodičovského příspěvku a Vy požádáte zaměstnavatele o neplacené volno a on Vám ho povolí, pak se musíte jít Vy sama zaregistrovat do své zdravotní pojišťovny jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let. Když tuto podmínku splňujete, tak Vás takto zaregistrují, Vy o tom máte přinést zaměstnavateli potvrzení a teprve na základě toho on může nahlásit do pojišťovny kód L (tzn. že jste osoba pečující...). A tudíž na základě toho, že jste osoba pečující, nemusí být za Vaše neplacené volno odváděno zdravotní pojištění. Zaměstnavatel sám nemůže vědět, zda tu podmínku splňujete a zda jste v této kategorii zařazena, o tom mu musíte přinést doklad Vy. Kdybyste nebyla v této kategorii zařazena (dávala byste dítě do školky na víc než 4 h denně), tak Vás nemůže tímto kódem nahlásit a muselo by být za Vaše nepl. volno odváděno zdravotní pojištění - jako u všech ostatních zaměstnanců, kteří jsou na neplaceném volnu.
      Doložila jste svému zaměstnavateli, že jste na ZP vedena jako "osoba pečující..."?

• 19. 9. 2011 16:38

Ivča1 (neregistrovaný)

Tak asi jsou všichni spletení, protože to takhle opravdu nebylo. Normálně mi skončila rodičovská, už před ní jsem se se zaměstnavatelem domluvila na neplaceném volnu do konce prázdnin. Na pojišťovně jsem vůbec nebyla (a ani nechtěli, abych přišla, a to jsem jim kvůli tomu několikrát volala), zaměstnavatel mi dal jen papír, kde mi schvaluje neplacené volno a dál po mně nic nechtěl. Popravdě řečeno, vlastně nikomu jsem neukazovala žádný doklad, že mám dítě do 7 let. Nutno podotknout, že jsme malá firma, kde nás je do deseti lidí a navzájem si všichni věříme a známe se. Ale o tom v zákoně není asi zmínka:-).

• 19. 9. 2011 19:15

Kara (neregistrovaný)

Tak jestli nejste zapsaná na své ZP do té kategorie, tak to je blbý, protože se může stát, že až na něj přijde ze ZP kontrola, budou chtít vědět, proč u Vás neodváděl za nepl. volno pojištění. Ono nestačí jen mít dítě do 7 let, ale musí být splněná ta podmínka celodenní péče. A ta je splněna, pokud dítě nechodí do školky na víc, než 4 h denně, tak doufám, že tomu tak je. A jak to, že jste nikomu neukazovala doklad o tom, že máte dítě a kdy se narodilo? Rodičovská dovolená (tzn. volno u zaměstnavatele) je pouze do 3 let dítěte, takže zaměstnavatel musí mít doklad o tom, kdy se dítě narodilo (třeba jen nahlédnout do rodného listu).

• 19. 9. 2011 22:18

Ivča1 (neregistrovaný)

Napsala jsem to nešikovně. Samozřejmě jsem po narození všechno doložila, mají doklad o tom, že mám dítě. Jen jsem teď nedokládala, že celé prázdniny, co jsem byla na neplaceném volnu, dítě nebylo ve školce, nikdo se o to nezajímal, i když to byla pravda. Dopadlo to tak, že zaměstnavatel mě zapsal do kategorie pečující o dítě, aniž by něco po mně chtěl. Na pojišťovně jsem si ověřila, že mě na základě oznámení zaměstnavatele vedou jako osobu, za kterou stát platí pojistné, a je vše vyřízené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).