Re: nevyplacené odstupné a zápočťák
Reklamujte zápočťák, tyto věci se do něj neuvádí. Od ÚP dostanete jejich formulář, do kterého se tyto (a ještě jiné údaje) uvádí. Jestli je správně ten prům. čistý výdělek, to nevím. Ale pokud je dobře prům. hrubý, tak ten čistý by tak vycházel. Ale moc té správnosti nevěřím, mám dojem, že zaměstnavatel mzdovou problematiku neovládá.
Co se ale týká toho, že Vám dluží mzdy i odstupné , tak to bohužel nemá na výplatu podpory vliv. Tu zatím nedostanete.
I kdybyste skutečně bral 8000,- měsíčně, je velmi nepravděpodobné, že by při výpočtu pro pracovněprávní účely podle ZP vyšlo rovných 8000,-. Vychází se z hodinového průměru v předešlém čtvrtletí. Při ukončení PP v září to je duben až červen.
Doufám, že máte schované výplatní pásky. Pohrozte zaměstnavateli, že pokud neopraví vaši průměrnou mzdu podle skutečnosti, obrátíte se s výplatními páskami na Úřad práce a pošlete na něj kontrolu, zda potvrzuje správně svým odcházejícím zaměstnancům průměrnou mzdu. Třeba to pomůže.
To nestačí. Průměr se vypočítává z výdělků a odpracovaných hodin v předešlém kalendářním čtvrtletí. Takže jestliže jste skončil teď v polovině září (zřejmě to bylo dohodnou a ne výpovědí), tak průměr se počítá z výdělků duben až červen. Ovšem ne že se pouhý součet vydělí třemi, počítá se to trochu složitěji. Pokud jste vydělával 10 tis hrubého, ale v těchto penězích jsou obsažené i nějaké přesčasy, tak průměr 10 tisíc nebude.
Re: už se to tam nevešlo
Pohrozit mu můžete kontrolou z Inspektorátu práce (příslušný IP najdete na jejich stránkách www.suip.cz), případně kontrolou z ÚP-ti by mohli kontrolovat výpočet průměru pro podporu. Ale vaše nároky můžete vymoci pouze prostřednictvím soudu. Bohužel to velice dlouho trvá a kde nic není...
Ještě mě napadá, že pokud by byl zaměstnavatel v insolvenci (návrh můžete podat i vy, případně více zaměstnanců), pak by vám část odstupného vyplatil ÚP. Přesné informace najdete na jejich stránkách, případně by vám měli poradit přímo na úřadě práce.
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
Možná to chtělo řešit už dřív, jestli vám od loňského října neplatí. Budete mít problémy i při ročním zúčtování...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
19. 9. 2011 13:47
zam-tel mně propustil pro nadbytečnost a do zápočťáku mi napsal"odstupné bylo vyplaceo v 3x násobku hrubého měs. výdělku. Ve skutečnosti mi ovšem dluží i nějaké výplaty a tudíž odstupné nebylo a nebude vyplaceno (prostě nemá..to vím). Zároveň mi napsal , že prům. hrubý výdělek je 8.000,- = prům. čistý 7.120,- Kč. Napsal mi tam i nemoc, to se přece nepíše, co s tím prosím mám dělat, teď nastupuji na ÚP, má to pro mně nějaký vliv to co mi napsal do zápočťáku? Děkuji za ochotu.