Rozdíl mzdy-pí Líbo,JiřinoH a další

• (neregistrovaný)

19. 9. 2011 15:46

Prosím poraďte mi. Zaměstnanec skončil v červenci 09. V říjnu 09 nastoupil k jinému zaměstnavateli. Pracoval v hlučném prostředí a utrpěl částečnou ztrátu sluchu. Na základě lékařských posudků o vzniku nemoci z povolání žádá nyní o doplatky rozdílu mzdy. Dodal výplatní lístky z toho nového zaměstnání od října 09 dosud a já mám revizákovi vypočítat rozdíly, pak to pošle celé k posouzení na Koop. Jde mi o to, jak vlastně počítat. Mám použít průměr platný v den skončení pr. poměru (tj. 31.7.09) a s ním pracovat po celé další období? A jak vlastně ten rozdíl počítat, když na výpl. lístku např. z června má časovou mzdu za odpracované hodiny, přesčasový příplatek, čerpanou dovolenou a náhradu za ni, návštěvu lékaře a náhradu, odměnu atd. A co když má v jiném měsíci náhradu za nemoc a nemocenskou od MSSZ (kterou zatím pochopitelně nevím). Mám zkušenosti pouze s počítáním ušlého výdělku za nemoc při prac.úraze, ale s tímto ne. Děkuji za vysvětlení.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2011 10:13

Líba (neregistrovaný)

Re: Rozdíl mzdy-pí Líbo,JiřinoH a další
      Těší mne, Karo, vaše důvěra v mé znalosti, ale já o nemocech z povolání vím jen to, co si občas přečtu tady na BC. Naši zaměstnanci od nás utíkají včas, dokud jim zdraví slouží.

• 20. 9. 2011 10:45

VH

Já postrádám info, kdy mu byla nemoc z povolání zjištěna a zda za ni nese odpovědnost ten nový zaměstnavatel. Jinak by tam nemělo být nic tak rozdílného, než u pracovního úrazu.

• 20. 9. 2011 12:38

E (neregistrovaný)

>>>Prosím poraďte mi. Zaměstnanec skončil v červenci 09.
      >>>V říjnu 09 nastoupil k jinému zaměstnavateli.
      >>>Pracoval
      >>>v hlučném prostředí a utrpěl částečnou ztrátu sluchu.
      >>>Na základě lékařských posudků o vzniku nemoci z
      >>>povolání žádá nyní o doplatky rozdílu mzdy. Dodal
      >>>výplatní
      >>>lístky z toho nového zaměstnání od října 09 dosud a
      >>>já
      >>>mám revizákovi vypočítat rozdíly, pak to pošle celé k
      >>>posouzení na Koop. Jde mi o to, jak vlastně počítat.
      >>>Mám použít průměr platný v den skončení pr. poměru
      >>>(tj.
      >>>31.7.09) a s ním pracovat po celé další období? A jak
      >>>vlastně ten rozdíl počítat, když na výpl. lístku
      >>>např.
      >>>z června má časovou mzdu za odpracované hodiny,
      >>>přesčasový příplatek, čerpanou dovolenou a náhradu za
      >>>ni,

>>>návštěvu lékaře a náhradu, odměnu atd. A co když má v
      >>>jiném měsíci náhradu za nemoc a nemocenskou od MSSZ
      >>>(kterou zatím pochopitelně nevím). Mám zkušenosti
      >>>pouze s
      >>>počítáním ušlého výdělku za nemoc při prac.úraze, ale
      >>>s tímto ne. Děkuji za vysvětlení.
      >>
      >>Těší mne, Karo, vaše důvěra v mé znalosti, ale já o
      >>nemocech z povolání vím jen to, co si občas přečtu
      >>tady
      >>na BC. Naši zaměstnanci od nás utíkají včas, dokud
      >>jim
      >>zdraví slouží.
      >Já postrádám info, kdy mu byla nemoc z povolání
      >zjištěna a zda za ni nese odpovědnost ten nový
      >zaměstnavatel. Jinak by tam nemělo být nic tak rozdílného, než u
      >pracovního úrazu.

Měl u vás výstupní prohlídku? Pokud za nemoc z povolání skutečně plně odpovídáte, tak použijete poslední průměrný výdělek pro pracovně právní účely před vznikem nemoci z povolání nebo PV za poslední rok pokud je vyšší.

• 20. 9. 2011 12:49

Kara (neregistrovaný)

Ono je to složitější. Nemoc z povolání mu zatím nebyla uznána, z kliniky pracovního lékařství má potvrzeno, že se jedná o ohrožení nemocí z povolání (to je z roku 2008, kdy zde ještě pracoval). Tento člověk ve firmě již skončil (7/2009) a po evidenci na ÚP nastoupil jinam (10/2009), kde dělá v podstatě to samé (akorát to není tak hlučné pracoviště). Skončení bylo výpovědí ze strany zaměstnavatele z důvodu nadbytečnosti, ne ze zdravotních důvodů. Když vezmeme v úvahu toto všechno, žádná náhrada mu nenáleží a potvrdila mi to i Kooperativa. Ale on vyhrožuje soudem, tak bezpečák chce vyčíslení, jak by vypadalo, kdyby mu byla bývala už tehdy nemoc z povolání uznána a kdyby za to mohl tehdejší zaměstnavatel (tedy my). Když počítám ztrátu na výdělku při pracovním úrazu, tak vezmu hodinový průměr, vynásobím hodinami, které pro tu nemoc zameškal. Pak sečtu náhradu za nemoc a nemocenské dávky a odečtu od toho prvního výpočtu. Výsledkem je ta náhrada.
      V uvedeném případě ale on nemarodí, pracuje a má výdělek, má náhradu za dovolenou, přesčasový příplatek atd. a to celé je jeho mzda u toho nového zaměstnavatele. Jak se dopočítám k požadovanému výsledku?

• 20. 9. 2011 12:59

E (neregistrovaný)

Bude problém stanovit správný průměrný výdělek, pokud neznáte datum přiznání NP. Jinak si spočítáte PV*fond pracovní doby v měsíci dostanete průměrný výdělek měsíční od kterého odečtete skutečnou měsíční HM, dostanete náhradu. Každý měsíc budete počítat zvlášť. Pokud nemá uznanou nemoc z povolání tak bych se s tím asi nezabývala, stejně by to potom měla zaplatit KOOP.

• 20. 9. 2011 14:34

Kara (neregistrovaný)

Díky, mezitím už jsem na Kooperativě taky zjistila konstrukci toho výpočtu. Tj. průměrný hodinový před vznikem škody ( v tomto případě platný při ukončení pr. poměru) nebo z předešlého roku, pokud je to pro něj výhodnější. Hodinový průměr x týdenní pr. doba x 4,348. (Tento se mění pouze valorizací dle nařízení vlády, to bych ještě potřebovala zjistit, zda a jak se změnil).
      A dále: Nově dosahovaný výdělek + případný důchod invalidní pro nemoc z povolání - vypočítaný průměrný měsíční = rozdíl (náhrada). Tak jak to píšete.
      Pokud by byl nemocný, je třeba rozlišovat, zda se jedná o nemoc související s nemocí z povolání či zda jde o jiné obecné onemocnění (po dobu prvních 3 dnů náhrada nenáleží, poté se nemoc. dávky nahrazují součenem denního VZ a kal. dnů prac. neschopnosti).
      Já to takto pro bezpečáka vypočítám, ale bude to k ničemu. Protože nemoc z povolání uznanou nemá, dokonce má z posledního vyšetření z kliniky prac. lékařství napsáno, že profesionalitu uznat nelze. Kooperativa říká, že na náhradu nemá nárok. Pokud mu ji firma zaplatí, Kooperativa to firmě nenahradí. A navíc se domnívám, že i kdyby přesto firma chtěla platit, tak to snad ani nemůže dávat do nákladů. Jako co by mu to platila, čím by tyto výdaje firma zdůvodnila?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).