Re: DPH u oplocení
Domnívám se, že plot je stavba jako věc a s RD nemá vůbec nic společného, takže není důvod mít DPH ve snížené sazbě... viz § 48(1) - Druhá věta: Jsou-li tyto práce prováděny na jiné stavbě, jejíž část je určena pro bydlení, uplatní se snížená sazba daně jen u těch prací, které jsou poskytnuty výlučně pro část stavby určenou pro bydlení.
a Vy jste se řídil/a dle § 48a odst. 6 Rodinným domem pro sociální bydlení se rozumí rodinný dům, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 350 m2. Celkovou podlahovou plochou rodinného domu pro sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech místností rodinného domu.
Ale je potřeba to chápat z pohledu stavebního zákona, takže 20%
N.
Ano, souhlasím s Vladimírem,
Nejčastější dotazy k uplatňování DPH ve výstavbě bod 16
Souhlas s výše uvedným - 10%.
Ale já jsem nedávno řešila stavbu plotu na pozemku,
kde se dům teprve měl stavět. Je to příslušenství, když je to resp. stavba oplocení pozemku? Bylo mi na FU řečeno, že s 10%, jelikož nikde není psáno, co se postaví dřív. Pak je to celek. Taky zajímavý případ, co? To jen pro zajímavost. Hezký den
Stále mi vrtá v hlavě stavební zákon - stavba jako věc a § 48, protože pak by měla být sazba 20% viz znění zákona, které jsem psal výše, ale dle vašich příspěvků od MF je zřejmé, že se jedná o 10%. Njn..., takže se za svou chybnou úvahu autorovi dotazu omlouvám.
Dobrý den, souhlasím také se sazbou 10% DPH u plotu k RD.
Včera jsme s kolegou řešili, jaké DPH dát ke zhotovení stavební přípojky k RD. Nakonec jsme zvolili variantu 20 %. Stavební přípojka se po dokončení demontuje a domnívali jsme se, že se nejedná o příslušenství RD. Nevím, zda jsme se rozhodli zcela správně, klient by byl samozřejmě rád, kdyby to mohlo být s 10% :-) tak jako ostatní elektroinstalační práce a rozvody v RD. Mohu Vás poprosit o Vaše názory? Děkuji
V níže uvedeném článku se řeší snížená sazba DPH u příslušenství.
Zdroj:
DPH Aktuálně, Novela zákona o DPH 2011-uplatňování DPH ve stavebnictví, 28. března 2011
Ing. Dana Langerová
Dle § 121 odst. 1 Občanského zákoníku p ř í s l u š e n s t v í m v ě c i jsou věci, které náleží vlastníku věci hlavní a jsou jím určeny k tomu, aby byly s hlavní věcí trvale užívány.
Z uvedeného lze zjednodušeně dovodit, že příslušenstvím staveb jsou věci, které mají statut věci vedlejší k věci hlavní - stavbě,
a musí být současně ve vlastnictví vlastníka věci hlavní - stavby.
Příslušenstvím rodinného domu, bytového domu, ale i domova pro seniory, azylového domu atd. mohou tak být např. garáže, kůlny, stodoly, zahradní altány, čističky odpadních vod, vinné sklepy,
p ř í p o j k y n a v e ř e j n é rozvodné sítě a kanalizace, stavby pro tepelná čerpadla, oplocení, studny, bazény atd.
Ze shora uvedeného je zřejmé, že stavební přípojky jsou ve snížené sazbě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 9. 2011 15:46
Dobrý den, prosím o odpověď. Naše firma bagrovala základy pro plot u staršího RD /původní plot byl odstraněn/, můžu účtovat práce včetně dodávky betonu pro základ plotu ve snížené sazbě=10%DPH? Text faktury by byl Zhotovení základů oplocení RD? Děkuji za Váš čas.