Re: Odpis daňový a účetní
Takže např. kdyby byl PC zařazen podle ZDP do 1. skupiny, 3 rok doba odpisování, tak i účetní se počítají jenom na ty 3 roky, tedy36 měsíců, nebo si může fi říct, že budou odpisovat místo 36 třeba 72 měsíců. je to možné, nebo je tohle někde takyy stanoveno.
Prosím nebojte se mi to popsat polopaticky. Děkuji ještě jednou
Daňové a účetní odpisy jsou dvě nezávislé kategorie...daňové jsou paušální, dané státem(zákonem), účetní odpisy si každá účetní jednotka satnoví sama ve svých interních předpisech...u malých firem se většinou shodují, tzn. vypočte se daňový odpis ze zákona a ten se zaúčtuje i jako účetní odpis. U větších firem existuje odpisový pláín, kde si účetní jednotka stanoví své vlastní účetní odpisy u různých kategorií majetku dle skutečné předpokládané životnosti daného majetku. O účetních odpisech se účtuje, o daňových nikoliv, ty se uplatní až v přiznání k dani z příjmů. Takže klidně se může stát, že PC zařazené v 1.daň.odp.skupině se daňově odepíše za 3 roky, a účetně ho budete odepisovat třeba 5 let, protože po tuto dobu předpokládáte, že bude ve firmě v užívání...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2011 9:24
Prosí začátečník v tomto směru - uveďte mě do obrazu.
Daňový odpis podle zákona o daních z příjmu, buď R nebo zrychlený a účetní ?
Jak se mám zorientovat?
Děkuji moc