Dobrý den,
prodávat fotografie přes fotobanky není snadné, ale některým autorům se to skutečně daří. Základní informace můžete najít v článku: Rozjeďte byznys se zajímavými fotkami z dovolené. Víme, jak na to
Informace k DPH jsou uvedeny v článku. Daň z příjmů i odvody samozřejmě závisí od výše dosažených příjmů a skutečnosti, zda bude prodej Vaší hlavní nebo jen vedlejší činností.
Dagmar Kučerová :)
Děkuji za odpověď paní Kučerová. Avšak stále z toho nejsem moc moudrý :) Vezměme do úvahy následující modelovou situaci. Rozhodl jsem se v průběhu přístího roku prodávat své fotografie přes trojici fotobank se sídlem v USA. Vzhledem k tomu, že jsem diskutoval s několika úspěšnými českými"fotobankéři" jsem si jist, že můj případný výdělek v přístím roce přes fotobanky dosáhne cca několik stovek maximálně pár tisícovek korun. Domnívám se, že velmi optimistické maximum případného výdělku ze všech třech fotobank dosáhne například 4.000,- za rok. Jsem zaměstnán na HPP u zaměstnavatele a jednalo by se tak o vedlejší činnost. Nevidím ve fotobankách pro mě zlatý důl, ale nějaké to přilepšení. Je třeba se v takovém případě registrovat jako OSVČ vedlejší? Dále ve Vámi doporučeném článku je uvedeno, že prodejem přes zahraniční fotobanky vzniká povinnost platit DPH. Ono je to pak údajně (opět informace od fotobankéřů) velmi složité dokazovat odkud příjem máte, neboť zahraniční fotobanky mi žádný doklad o příjmu nevystaví a vše je tak závyslé na mém čestném slovu. Platby se provádějí přes elektronické účty, například Paypal a pod., a ze kterých se pak získané prostředky zasílají na vlastní osobní účet. Čili úřady nikdy vlastně nezjistí kdo mi finanční prostředky zaslal. Například jsem slyšel názor jednoho fotobankéře, že pokud má roční příjem z fotobank nižší než 7.000,- tak žádné přiznání nepodává, ale tím se dostávám k otázce zda je možno fotobanku považovat za "redakci" která Vám vyplácí autorský honorář? Dle daňového poradce jednoho z fotobankéřů to lze, ale z Vámi doporučeného článku vyplývá,že nikoliv. D2kuji Vám za odpověď
Četl jsem si Vámi doporučený článek znovu pozorně a uvědomil jsem si, že pokud jsou sídla fotobank ve třetích zemích, v tomto případě USA, nenastává mi povinnost stát se plátcem DPH. Je tato domněnka správná? Dále se údajně po zaregistrování na fotobanky se sídlem v USA vyplňuje daňový formulář díky kterému fotobanka posléze nestrhává 30% daň. Uživatel tím údajně přislibuje, že bude danit ve své zemi, tedy v ČR a nedojde tak k dvojímu zdanění (v USA a následně v ČR).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 12. 2011 23:05
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s "podnikáním" s fotografiemi a grafikou, které se prodávají na zahraničních fotobankách. Jedná se zřejmě o autorskou činnost. Ale jak přesně postupovat, jak se zaregistrovat na úřadech, jakou vést evidenci a jaký je minimální výdelek za rok, který se nemusí danit?