Re: nařízené noční směny
>>>>Dobrý den,pracuji v Tesku od roku 2004.Jsem vedoucí
>>>>oddělení.Mám nerovnoměrně rozvr.prac.dobu.Celé roky
>>>>pracuji střídavě na směny,ranní,odpolední.Minulý
>>>>měsíc
>>>>nám
>>>>p.ředitel nařídil pouze noční směny.Mám 12ti letého
>>>>syna,manžel pracuje v zahraničí a já nemohu syna
>>>>nechat
>>>>v noci samotného doma.V období prázdnin to nebyl
>>>>problém,ale ve školním roce nejsem schopna si zařídit
>>>>hlídání na veškeré noční směny,které mi
>>>>mng.naplánuje.Mohou
>>>>mi dát výpověď,pokud odmítnu noční směny vykonávat?
>>>
>>>Spíše budete muset skončit vy. Rozvrh pracovní doby
>>>určuje zaměstnavatel, k péči o dítě musí přihlédnout
>>>"pokud mu v tom nebrání provozní důvody" ......
>>
>>Ne, o provozních důvodech v par. 241/1 není ani
>>slovo.
>>Nicméně v praxi asi neřešitelné.
díky,už jsem to objevia...
>
>Není, protože je to v § 241, odst. 2
Pracovnímu právu moc nerozumím a nechci vám to tu kazit, ale přece jen zeptám : Pokud má zaměstnanec prac. smlouvu na dvou směnný provoz, případně i jednosměnný, tak ho může zaměstnavatel vlastním rozhodnutím poslat na noční směnu bez jakéhokoliv souhlasu a bez ohledu na smluvní ujednání ? K čemu ty smlouvy potom jsou ?
>>>>>>Dobrý den,pracuji v Tesku od roku 2004.Jsem vedoucí
>>>>>>oddělení.Mám nerovnoměrně rozvr.prac.dobu.Celé roky
>>>>>>pracuji střídavě na směny,ranní,odpolední.Minulý
>>>>>>měsíc
>>>>>>nám
>>>>>>p.ředitel nařídil pouze noční směny.Mám 12ti letého
>>>>>>syna,manžel pracuje v zahraničí a já nemohu syna
>>>>>>nechat
>>>>>>v noci samotného doma.V období prázdnin to nebyl
>>>>>>problém,ale ve školním roce nejsem schopna si zařídit
>>>>>>hlídání na veškeré noční směny,které mi
>>>>>>mng.naplánuje.Mohou
>>>>>>mi dát výpověď,pokud odmítnu noční směny vykonávat?
>>>>>
>>>>>Spíše budete muset skončit vy. Rozvrh pracovní doby
>>>>>určuje zaměstnavatel, k péči o dítě musí přihlédnout
>>>>>"pokud mu v tom nebrání provozní důvody" ......
>>>>
>>>>Ne, o provozních důvodech v par. 241/1 není ani
>>>>slovo.
>>>>Nicméně v praxi asi neřešitelné.
>>díky,už jsem to objevia...
>>>
>>>Není, protože je to v § 241, odst. 2
>
>Pracovnímu právu moc nerozumím a nechci vám to tu
>kazit, ale přece jen zeptám : Pokud má zaměstnanec prac.
>smlouvu na dvou směnný provoz, případně i jednosměnný,
>tak ho může zaměstnavatel vlastním rozhodnutím poslat
>na noční směnu bez jakéhokoliv souhlasu a bez ohledu
>na smluvní ujednání ? K čemu ty smlouvy potom jsou ?
Rozvržení pracovní doby není smluvním ujednáním, ale jednostranným rozhodnutím zaměstnavatele, které zaměstnanec bere na vědomí. Pokud je tento údaj v pracovní smlouvě, jedná se o info. Ve vztahu k pracovní době je možná řada jiných smluvních ujednání - kratší než stanovená týdenní pracovní doba, jiná úprava pracovní doby, dohoda o pracovní pohotovosti ap.
>
>>>>>>
>>>>>>Spíše budete muset skončit vy. Rozvrh pracovní doby
>>>>>>určuje zaměstnavatel, k péči o dítě musí přihlédnout
>>>>>>"pokud mu v tom nebrání provozní důvody" ......
>>>>>
>>>>>Ne, o provozních důvodech v par. 241/1 není ani
>>>>>slovo.
>>>>>Nicméně v praxi asi neřešitelné.
>>>díky,už jsem to objevia...
>>>>
>>>>Není, protože je to v § 241, odst. 2
>>
>>Pracovnímu právu moc nerozumím a nechci vám to tu
>>kazit, ale přece jen zeptám : Pokud má zaměstnanec
>>prac.
>>smlouvu na dvou směnný provoz, případně i
>>jednosměnný,
>>tak ho může zaměstnavatel vlastním rozhodnutím poslat
>>na noční směnu bez jakéhokoliv souhlasu a bez ohledu
>>na smluvní ujednání ? K čemu ty smlouvy potom jsou ?
>
>Rozvržení pracovní doby není smluvním ujednáním, ale
>jednostranným rozhodnutím zaměstnavatele, které
>zaměstnanec bere na vědomí. Pokud je tento údaj v pracovní
>smlouvě, jedná se o info. Ve vztahu k pracovní době je
>možná řada jiných smluvních ujednání - kratší než
>stanovená týdenní pracovní doba, jiná úprava pracovní doby,
>dohoda o pracovní pohotovosti ap.
Domnívám se, že jednosměnný provoz neznamená, že musí pracovat vždycky jen od rána do odpoledne nebo při dvousměnném že má nastup do práce ráno nebo odpoledne. I při jednosměnném provozu může mít práci v noci.
Ale paní VH, nerozumím Vašemu výkladu. Měla jsem za to, že když je něco sjednáno v pracovní smlouvě (a neodporuje to zákonu), pak je to platné a může to být změněno jen při souhlasu obou stran. Vy říkáte, že i když je ve smlouvě smluveno, že zaměstnanec bude pracovat např. od 7h do 15.30 od pondělí do pátku, tak že to vlastně nemá smluveno a zaměstnavatel mu může rozvrhnout pracovní dobu jinak?
>>
Já jsem neřekla, že to má smluveno, ale jinak: Rozhodnutí o délce stanovené týdenní pracovní doby, o rozvržení PD a určení začátku a konce pracovních směn náleží zaměstnavateli. Je to jeho kompetence (součinnost s odbory nechávám stranou) a z opačného pohledu se nechá říci, že se jedná o záležitosti, které ani nejsou způsobilé být předmětem smluvního ujednání. Uvedený závěr vyplývá z toho, že zaměstnavatel je ten z účastníků, který organizuje práci, její výkon platí a odpovídá za něj. Samozřejmě že v pS může být údaj o PD a jejím rozvržení, ale jak jsem mnohokrát psala, nikoliv vše, co je obsaženo v PS, je dohoda se zaměstnancem (která by byla změnitelná opět dohodou). V tomto případě (jako i v jiných) se jedná o informaci, kterou zaměstnanec bere na vědomí. Zaměstnavatel má navíc možnost pro každý vykonávaný druh práce stanovit požadavky, jejichž nesplňování bez zavinění zaměstnavatele je důvodem pro výpověď z jeho strany. Jedním z těchto požadavků může být i to, že zaměstnanec bude konat práci právě jenom například v noci. jak jsem psala výše, dohdonutou může mít kratší pracovní dobu apod.
>>>
No mně právě není jasné, které údaje v pracovní smlouvě, o kterých bych si myslela, že jsou smluvené, vlastně smluvené nejsou a jedná se vlastně jen o informaci. Čili které ani nejsou způsobilé být předmětem smluvního ujednání. Jak to zjistím, že zrovna tento údaj není způsobilý a zaměstnavatel klidně může říct zaměstnanci "ve smlouvě to sice máš, ty sis myslel, že to máš smluvené, ale vlastně nemáš, to je jen informace".
Dovolím si reagovat ještě jednou, na stránkách MPSV: Příručka pro personální a mzdovou agendu se píše. "lze v pracovní smlouvě dohodnout!! i další podmínky, na kterých mají účastníci zájem.... ... kratší nebo jinak upravenou pracovní dobu, výkon práce ve směnách apod.
A proč do smlouvy psát ony "informace", když mohou být jednostranně měněny ? Bud si smluvní strany něco sjednají a je to závazné pro obě strany anebo si nesjednají a pak to tam vůbec nemá být. Záležitosti, které jednostranně stanovuje zaměstnavatel, by měly být stanoveny odděleně.
Takže když je tam napsáno, že si to sjednávají, tak je rozvržení sjednané a když je to jen nějaký bod, uvedený v pracovní smlouvě, tak to není sjednané?
Příklad:
Pracovní smlouva - zaměstnavatel... a zaměstnanec... uzavřeli na základě vzájemné dohody tuto pracovní smlouvu.
1) Zaměstnanec se zavazuje pro zam-tele vykonávat práci jako... (uveden druh práce).
2) Místem výkonu práce je ... (uvedeno město)
3) Dnem nástupu do práce je ... (uveden den)
4) Za vykonanou práci přísluší zaměstnanci mzda ... (uvedena částka) - ptám se: považuje se tato v této formulaci za sjednanou nebo stanovenou?
5) Pracovní doba činí 40 h týdně. Rozvržení pracovní doby pondělí až pátek od 7.00 do 15.30 h. - ptám se: považuje se v této formulaci za sjednané nebo je to jen informace?
z této debaty nejsem moudrá, tak jen vlastní zkušenost - v pracovní smlouvě máme JEN TO co v ní být musí, vše ostatní se řeší papíry navíc - mzdový výměr (bez formulace "je nedílnou součástí PS") a informační list, což je popis toho, jak to u zam-tele chodí, jak jsou směny, kdo je rozděluje, kdy je výplatní den ap.
To máte v mezích zákona. To co v ní být sjednané musí (den nástupu, místo výkonu a druh práce) sjednané máte.Pokud nemáte sjednaný kratší úvazek, rozumí se, že ho máte plný (i když třeba ve smlouvě o úvazku zmínku nemáte). Mzdu máte určenou zaměstnavatelem ve mzdovém výměru, takže ji může změnit, aniž by musel vyžadovat Váš souhlas (mimochodem formulace "je nedílnou součástí PS" by byla blbost). A další věci také máte stanovené zaměstnavatelem, takže ty také může měnit podle vlastních potřeb. Já jsem se ptala VH, jak by nahlížela na ty body, které by byly v pracovní smlouvě uvedené - jsou sjednané nebo nejsou? Zatím od ní čekám na odpověď.
Předně - pracovní smlouva nebo i jiné ujednání uzavřené mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem není a nemůže být zaklínadlo - jak jsem už mnohokrát psala, nelze hovořit o tom, že když je "to" v pracovní smlouvě, tak jsme se na tom dohodli. každý právní úkon je třeba vykládat mj. s ohledem na okolnosti, za nichž byl učiněn. Rovněž je třeba respektovat, že ať si tady píšeme, co chceme, definitivní odpověď by dal soud a jak známo, rozhodování soudů není jednotné.
Závěru, že pracovní smlouva neobsahuje pouze ujednání, svědčí především § 37, a to hned ze 2 důvodů:
1. V odstavci 1 větě první je uvedeno "Neobsahuje-li pracovní smlouva údaje ...." - slovo údaj je třeba vykládat v širším slova smyslu, než je ujednání (jinak by bylo použito slovo ujednání), ale také jako informaci, kterou zaměstnanec bere na vědomí.
2. Ve výčtu toho, co má příslušná informace obsahovat, jsou uvedeny i záležitosti, které nejsou způsobilé být předmětem smluvního ujednání. Obecně se nabízejí tyto možnosti: buď se předpokládá dohoda v PS, je-li možná (délka výpovědní doby, délka dovolené apod.), nebo info v PS nebo info samostatně. Mezi záležitosti,. které nelze sjednat se zaměstnancem, se řadí bližší označení účastníků, výplatní termín, délka PD a její rozvržení, bezhotovostní výplata mzdy ( změna bude zřejmě až od 1.1.2012) a další. Jakoby uprostřed stojí výše mzdy, která se buď sjednává nebo ji zaměstnavatel stanoví.
K uvedenému příkladu:
1), 2) a 3) smluvní ujednání.
4) s ohledem na jazykový význam slova "přísluší" info.
5) info - viz výše.
Pokud by bod 4) měl být jinak, bylo by třeba znát více.
Závěr: Z otázky není třeba dělat vědu, jsou složitější věci k řešení.
VH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2011 13:39
Dobrý den,pracuji v Tesku od roku 2004.Jsem vedoucí oddělení.Mám nerovnoměrně rozvr.prac.dobu.Celé roky pracuji střídavě na směny,ranní,odpolední.Minulý měsíc nám p.ředitel nařídil pouze noční směny.Mám 12ti letého syna,manžel pracuje v zahraničí a já nemohu syna nechat v noci samotného doma.V období prázdnin to nebyl problém,ale ve školním roce nejsem schopna si zařídit hlídání na veškeré noční směny,které mi mng.naplánuje.Mohou mi dát výpověď,pokud odmítnu noční směny vykonávat?