Re: nárok na dovolenou po PPM?-moc prosí
Ne, ne. Ona je v PP od 1.1. do 31.12., takže 20 dnů a ty byste krátila za dny RD před nástupem na MD, kdyby to bylo víc jak 100 dnů. Za RD po skončení MD krátit nemůžete, protože si požádala tak, aby dovolená navazovala na MD.
Takový je zákon. Asi se jedná o prominentní zam-kyni, protože nastoupila těhotná, těhotenství většinou promarodila a pak nastoupila znovu na MD a teď využívá další možnosti, které jí dává Zák. práce. Tak to neřešte. Asi má zastání na vyšších místech ve firmě (pokud ne, tak byste se jí dávno zbavili)
No právě, že ne. Nastoupila těhotná a zatajila to. Vypukla hrozná válka a jen při vyslovení jejího příjmení se tu odjišťuje samopal. Proto jsem z toho vedle. Tady to zavání právní válkou ze všech stran. A to mě určitě ještě čeká odstupné.
MD jí končí až 13. října, takže do té doby si určitě k tomu něco zjistí a pošle Vám to i písemně a firma bohužel bude muset dovolenou dát. K tomu roku 2009 - nemám před sebou kalendář z roku 2009, ale jestli v něm odpracovala (včetně dnů čerpané dovolené a svátků) aspoň 60 směn, tak by ke krácení vůbec nedošlo nárok by byl 6/12. Na to ještě mrkněte. Pozdě bycha honiti, ale proč jste jí už v roce 2009 nezrušili poměr ve zkušební době? Ještě začátkem října bylo možné jí ho zrušit.
To nevím. Jsem tu od 9/2010. V roce 2009 má vyčerpáno 7 dní-dle výplatní pásky. Písemně tu nic není-dovolenka apod., takže dokazovat, že čerpala nebude lehké. Myslela jsem, že rok 2009 je už v propadlišti dějin a je to propadlé. Nárok na dovču je 20 dní/rok.
Nastoupila těhotná a zatajila to.
>>>>>Vypukla hrozná válka a jen při vyslovení jejího
>>>>>příjmení
>>>>>se tu odjišťuje samopal. Proto jsem z toho vedle.
>>>>>Tady
>>>>>to zavání právní válkou ze všech stran. A to mě
>>>>>určitě
>>>>>ještě čeká odstupné.
>>>>
>>>>Ona o čerp. dovolené požádala mailem? Jak máte
>>>>doručování písemností řešeno ve firmě? Podívejte se
>>>>na
>>>>§
>>>>334-337 Zák. pr. Možná by se s § 337 dalo něco
>>>>dělat.
>>>>Snad se ozve někdo z právníků a pomůže Vám
>>>Zatím emailem. Ptala se mě, jak má žádost podat a co
>>>k
>>>tomu potřebuje. Odpověděla jsem jí, že se musím
>>>poradit s nadřízenými a nemohu vydávat žádná
>>>stanoviska. Asi
>>>budu dělat mrtvého brouka.
>>
>>MD jí končí až 13. října, takže do té doby si určitě
>>k
>>tomu něco zjistí a pošle Vám to i písemně a firma
>>bohužel bude muset dovolenou dát. K tomu roku 2009 -
>>nemám
>>před sebou kalendář z roku 2009, ale jestli v něm
>>odpracovala (včetně dnů čerpané dovolené a svátků)
>>aspoň
>>60 směn, tak by ke krácení vůbec nedošlo nárok by byl
>>6/12. Na to ještě mrkněte. Pozdě bycha honiti, ale
>>proč
>>jste jí už v roce 2009 nezrušili poměr ve zkušební
>>době? Ještě začátkem října bylo možné jí ho zrušit.
>To nevím. Jsem tu od 9/2010. V roce 2009 má vyčerpáno
>7 dní-dle výplatní pásky. Písemně tu nic
>není-dovolenka apod., takže dokazovat, že čerpala nebude lehké.
>Myslela jsem, že rok 2009 je už v propadlišti dějin a je
>to propadlé. Nárok na dovču je 20 dní/rok.
Myslím, že je to spočítané dobře. Nárok 10 dnů, 7 dní vyčerpáno, zbytek 3 dny propadl. Pravděpodobně nikde nevykládala, že je těhotná, dokud nedostala neschopenku. Přijde mi to naprosto normální.
Po pravdě řečeno, rok 2009 už bych taky nechala plavat a jestli něco zbylo, tak už to propadlo. Ale spočítané to myslím nebylo dobře (pokud odpracovala 60 směn), protože původně psala, že nárok byl dán 3 dny, že vyčerpala 7 dní a že 4 dny tedy přečerpala. Ale možná to jen špatně čte a ty 4 dny přečerpané tam nejsou a je tam, že vyčerpala 7 dní, což znamená, že 3 dny zbyly.
Moc děkuji za všechny rady. Tazatelka opravdu v dovolené plave.:-). Na dovolenou se tu nikdy nehrálo, není povinnost denně chodit do zaměstnání. Pak to buchne a já zírám. :-).Nenapadlo mne, že za PPM má nárok na dovolenou a že pokud odejde na rodičák, dovolená se počítá až do konce roku 2009. Teď už můžu dělat chytrou.
No to raději ani ne, protože myslím, že "pokud odejde na rodičák, dovolená se počítá až do konce roku 2009" je docela mimo mísu.
A napadat vás, že za MD (nikoli PPM) je nárok dovolenou by vás mělo, pokud toto máte v náplni práce. A "na dovolenou se tu nikdy nehrálo", tak to raději nikde ani neříkejte, protože za to jsou pěkné pálky od inspekce práce. Raději mrkněte do zákoníku práce na § 211 až 223 nebo si projděte tady historii.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2011 22:58
Prosím o radu. Netuším jak na to.
Nástup do zaměstnání 1.7.2009. 22.7.-26.7.2009 - nemoc. 1.10.-9.10. dovolená - celkem 7 pracovní dní. Na výplatní pásce udán nárok 3 dny, vyčerpáno 7, přečeprpány tedy 4 dny. 29.10.-25.3.2010 - nemoc.
26.3.2010 - rodičovská (neměla nárok na PPM) do 31.3.2011. Od 1.4.2011 - PPM - na druhé dítě.
Dnes mi v emailu vykopírovala x stránek ze zákoníku práce apod. a chce proplatit dovolenou. Vůbec nevím, zda má na nějakou vlastně nárok. Moc děkuji.