Re: přídavek na dítě osvč
Pokud jste OSVČ, podával jste daňové přiznání. Sociálka si vyžádá vaše příjmy od FÚ z toho DP. Dílčí základ daně - pojistné - daň.
Daňový bopnus ani přídavky ani žádné sociální dávky se do tohoto příjmu nepočítají. Kromě FÚ ještě případně nemocenská od OSSZ, příp. podpora v nezaměstnanosti.
Děkuji za odpověď,ale ze sociálky mi přišlo,že na přídavky nárok nemám. Vypočítali mi rozhodný příjem 20092,25 mě to podle toho co píšete vychází přibližně 16193, tak nevím, kde vzali ten zbytek. Žádné jiné dávky jsme nepobírali. Ale někde jsem tady četl, že se ten vyplacený daňový bonus na dítě započítává, tak nevím.
Daňový bonus se opravdu nezapočítává. Jak oni došli k té částce, to já nevím. Pokud máte schované DP,pak můžete napsat částky, které tam máte uváděné a můžeme se na to zkusit podívat. Nemocenskou jste neměl? Nebo podporu v nezaměstnanosti ?
Jestli budete tak hodná, tak jsme s manželkou oba osvč, manželka spolupracující osoba, oba na Dp stejný základ daně 145657 + 145657, soc. 24620 + 30417, zdravotní 19212 + 19212 nemocenskou ani podporu jsme neměli, dcera možná nějakou menší brigádu?, živ. minimum pro přídavky máme mít 18552 moc děkuji
Děkuji ,jste velmi ochotná, dcera sice studuje VŠ,ale stipendium nepobírá. Zítra se na sociálce zastavím a uvidím co mi na to řeknou a doufám, že mi musí předložit ty částky ze kterých oni vycházeli. Vezmu sebou raději i DP, potvrzení od OSSZ a ZP jsem dokládal.
Z vlastní zkušenosti. Bydlím sama s dvěma studujícími na VŠ. A díky tomu, že jsem OSVČ tak ani dcery nedosáznou na sociální stipendium, protože se počítá od výplácení přídavků) - Pro OSVČ platí: pokud je příjem dle daňového přiznání nižší než, minimální sazba, tak automaticky se jde na minimální sazbu a z toho vycházi že OSVČ na přidavky na dítě může zapomenout. Závěr: Nu což, my se budem snažit ať máme vzdělanou budoucí pracovní sílu. Aby pak mohly vydělat na ty co nejsou ochotni ničeho - jen natahovat ruce k státním příspěvkům na cokoli. Jsem pro zrušení jakýchkoliv dávek pro kohokoliv. to je totiž jediné spravedlivé. Již teď ale vím, že je to taky špatný přístup k dané věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 9. 2011 9:29
Dobrý den,
prosím o radu co se všechno počítá do příjmu při žádosti o přídavek na dítě. Je to dílčí základ daně + danový bonus + přídavek na dítě v předešlém roce? - sp. a zp. Díky