Re: sleva na dítě -student VŠ
Máte písemně, že syn s rodiči nesdílí společnou domácnost ? Nemáte, trvalé bydliště má u rodičů, tak nic neřešte. Tak jak píšete, studenti často bydlí v podnájmu, aby nemuseli do školy dojíždět, tak to berte, jako, že je v podnájmu.
Daňové zvýhodnění bych v tomto případě poskytla.
Mohl by být problém v případě, že syn žádá o přídavky na děti nebo nějaký příspěvek na bydlení a podobně. Pokud tam bude uvádět, že žije v domácnosti sám (nebo s přítelkyní), mohlo by se na to přijít.
To máte pravdu, díky za názor. Už jsem pracovníka informovala, ať si pohlídá, zda syn nebude žádat o nějaké sociální příspěvky apod., kde by mohl jinou adresu uvést. Ale je to prý spíš nepravděpodobné. Pokud by si měnil trvalé bydliště, tak mi to snad nahlásí..v tom případě už bych mu slevu asi neuplatňovala.
Přesně tak, není důležité, jakou adresu tam uvede, ale zda k žádosti o sociální dávky (např. přídavky) bude či nebude uvádět výdělek rodičů. Pokud nebude, pak to znamená, že s nimi nevede společnou domácnost a tím pádem ani nemůžete uplatňovat zvýhodnění.
Dobrý den,
dá se říct, že jsem ve stejné situaci. Jsem studentka kombinovaného studia do 26 let, pracuji na hlavní pracovní poměr a zároveň žiji s rodiči ve společné domácnosti. Má tedy jeden z mých rodičů nárok na slevu na dítě? Není problém, že pracuji na plný úvazek a studuji kombinovaně?
Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď. Takže jednomu z rodičů dám potvrzení o studiu, které předá ve své firmě účetní a bude dostávat zpátky slevu na mě, i když za posledních 12 měsíců ji nedostával. A když by si nechal udělat roční vyúčtování, dostane vlastně i peníze za těch 8 měsíců roku 2011, kdy mu nebyly ke mzdě přidány. Je to tak správně?
Až dodá třeba otec do účtárny Vaše potvrzení o studiu a potvrzení od zaměstnavatele matky o tom, že ona neuplatńuje, tak začne mít na Vás zvýhodnění (daňovou slevu nebo i bonus, podle výše mzdy). Po skončení roku může požádat o zúčtování, dodá Vaše potvrzení o studiu, ze kterého bude zřejmé, že jste byla studentkou v celém roce 2011 a dodá i potvrzení od zaměstnavatele Vaší matky, že ona neuplatňovala zvýhodnění v celém roce 2011 a zpětně se vše vyrovná za rok 2011. Pokud jste byla studentkou i v roce 2010 a neuplatnil si Vás, může podat přiznání, kde Vás uplatní a dostane peníze zpět od FÚ. A pokud Vás neuplatnil ani v roce 2009, ačkoli mohl, může podat přiznání i za rok 2009.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 9. 2011 10:44
Dobrý den,
prosím o radu, jak toto řešíte v praxi..zaměstnanec mi oznámil, že se mu syn do 26 let- pracující na HPP při kombinovaném studium VŠ - odstěhoval (byt i bydlení mu financují rodiče, trvalé bydliště má stále u nich) s dotazem, zda má nárok dále na slevu.
jde mi o tu společnou domácnost. Pokud bych mu slevu dále uplatňovala, jak FÚ zjistí, že s dítětem nesdílí společnou domácnost, není na to žádný doklad? Vím, že bych mu slevu asi uznávat neměla, ale jen tak mě to napadlo, že se to v podstatě nikdo nedozví, zda ten student bydlí u rodičů nebo ne..většina studentů dojíždí na VŠ a bydlí na kolejích, pronájmech apod. a tam se to také neřeší.
Co myslíte, mám mu slevu dále uplatnovat nebo ne?