Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 9. 2011 16:41
Podnikám v RD (e-shop, sklad + kancelář) a chtěl bych si do výdajů uplatnit aspoň část výdajů za elektřinu (elektřinou i topíme). Uznat např. čtvrtinu by vzhledem k odpovídajícímu podílu na výměře (byt/nebyt) být neměl.
Jsem ale plátce DPH (e-shop v podstatě musí být) a smlouva na dodávku elektřiny s ČEZem je samozřejmě na domácnost. Je možné nějakým způsobem tuto smlouvu použít a případně jak? Mám do výdajů uplatnit cenu bez DPH nebo včetně? Předpokládám, že odečíst příslušnou část DPH v tomhle případě nelze vůbec (i když jsem plátce, smlouva s ČEZem je na domácnost, byť na stejné adrese), nebo ano?
Nechci uzavírat smlouvu na dodávku energie pro podnikání (za podstatně vyšší ceny) jenom kvůli uplatnění části výdajů a ani samostatné el. hodiny nejsou jednoduše realizovatelné (hodiny jsou mimo dům, muselo by se kopat).
A ještě dotaz. Jak se na takové výdaje dívají na FÚ? Je poměr výměry byt/nebyt úplně samozřejmě (bezproblémově) pro výpočet výdajů úředníky akceptován?
Díky za radu, zkušenost nebo názor.