Re: materiál ale platba kartou
Domnívám se, že při platbě platební kartou (za cokoliv) je správně ne 325, ale 261.
OÚD 501, 343/261
banka 261/221
Pokud jde o závazek, tak ten fakticky vzato nevznikl. Byl uskutečněn pouze nákup.
Vladimíro, to určitě ne. Přes 261 se účtuje o pohybu peněžních prostředků např. mezi bankou a pokladnou (výběr hotovosti do pokladny z běž. účtu).
Pokud se tyto peněžní prostředky do pokladny ihned nevkládají, ale vybírající s nimi dále manipuluje (nákup materiálu, zboží, pracovní cesta, PHM) nejde o peníze na cestě.
No, mrkněte do závazné účtové osnovy pro podnikatele. Ve vzorových souvztažnostech jsou jasné případy. Mimo jiné účtování plateb platební kartou, převody mezi jednotlivými účty, kurzové rozdíly, karty CCS. Tyto všechny a další operace využívají z logiky věci účet 261. Mrkněte také na ČÚS č. 016, odst.3.7.
Jistě, taky to tak mám. Od toho jste účetní. Každý zaměstnanec přece má podepsanou odpovědnost za kartu a jeho povinnosti jsou stanoveny v interních směrnicích. Ke každé platbě obdrží okamžité potvzení, které spárujete s denním výpisem. Pokud nedodá, účtujete jako pohledávku za zaměstnancem no a je na něm aby doklad dodal. Nebojte, bordelářům se stane jenom jednou. Když jim potom ze mzdy strhnete patřičnou částku dají si příště sakra pozor. A těm hodným prostě pomůžete v případě nouze interním dokladem. Základ je vychovat si je. Ale nic to nezmění na tom, že účtovat musíte podle účetních standardů. A můžu Vám ze zkušenosti říct, že se zaměstnanci je to pohoda, ale honit takhle jednatele s.r.o. - došlo to jednou tak daleko, že jsem mu kartu v KB zakázala. No a už je 5 let klid.
já mám pro každou kartu také extra analytiku ale na 261 /převzala jsem během roku účto jedné firmy, tak to nechávám dojet do konce roku/
ale přikláním se k názoru, že pokud je to karta vedená na zaměstnance, pak by to mělo jít jako pohledávka za zaměstnancem
takže na výpisu 335AE/221
nebo pokud je to společník tak 355/221
>>
>>
>Ach jé. Není nad paní účetní, majitel se ani
>nenadechne.
> Kdo je pak nad účetní :-(
Jéjej, nad účetní toho je. Předně interní směrnice - to je to co se tady paní snažím od počátku říct. Všechny účtujeme zásadně podle směrnic. Pokud tam máte 333, 355 ... jedině dobře, máte to jednodušší, ale dále je nad Vámi ještě auditor, kterému se to nemusí líbit a měl by v takovém případě směrnici přepracovat. Tomu mému se to taky nelíbí. Dle ČÚS to prostě není pohledávka za zaměstnancem. Copak si platil benzín do svého vozu, protože zapomněl svou platební kartu? To asi ne. I když i takové případy účtuji. Tak tam je to jasné, vznikl závazek jemu jako zaměstnanci. Uhradí hotově, nebo převodem na účet firmy. Není potřeba se tady napadat, je potřeba mít účto v pořádku.
Re: OT:materiál ale platba kartou
To je nepochybné, tedy mít účto v pořádku.
Nicméně s úsměvem:
"auditor - měl by v takovém případě směrnici přepracovat"
Poprvé vidím, že účetní úkoluje auditora. A třeba i dańového poradce.
V "normálních" firmách je to naopak.
Jeden velmi chytrý pán (americký konzultant Terry Kelley) napsal "účetní by měli být vždy po roce, ale nikdy v čele organizace" a tím komentuje, že není radno používat pouze úzký pohled odborníka na řízení a strategii jakékoliv firmy.
Re: OT:materiál ale platba kartou
Stopro s vámi souhlasím, ale kontrolní mechanismy v našem státě fungují holt jinak ( myslím tím správce daně). A je třeba si uvědomit, že účetní samozřejmě auditora neúkoluje, ale dle smlouvy, úzce spolupracuje a pokud se nedodržuje interní směrnice, je třeba v rámci této spolupráce upozornit. Taky je trochu rozdíl mezi tím, jestli je to účetní, která chodí na 8 hodin denně bušit doklady do kompu, nebo má i osobní zájem na tom, aby bylo vše OK. Já dnes jsem zároveň ve vedení firmy, takže si možná vše moc komplikuji. Jenom se vrátím k původní problematice, Vám při kontrole FÚ platební operace kartou prošly na analitickou 333? Nebyl ani požadavek na dokladování zněním interní směrnice? Spíš mě to zajímá, protože vím že FÚ si kontrolují každý "jak chce".
Re: OT: pro alen1 a wendy
Ty Vladimíry a Vladimírové vám dávaj zabrat že?
Tenhle taky:
Dohadovali se Marx, Engels a Lenin, zda je lepší manželka nebo milenka.
Marx říká: Zásadně manželka.
Aby mohl člověk dělat revoluci, potřebuje mít jisté zázemí.
Engels tvrdil:
Manželství je buržoazní přežitek, jedině nejistota s milenkou udrží revolučního ducha v pohotovosti
Co ty o tom soudíš, soudruhu Lenine?
Vladimír Iljič na to: No, nejlepší je mít manželku i milenku.
Manželka si myslí že jsi u milenky, milenka si myslí že jsi u manželky
a ty zatím můžeš být v knihovně a … učit se, učit se a učit se!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 9. 2011 14:04
doklady na materiál, který je placený kartou můžu dávat jako fakturu přijatou nebo jako závazek?